Оливър Хевисайд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Оливър Хевисайд
Oliver Heaviside

Роден
Починал
Научна дейност
Област Физика
Оливър Хевисайд в Общомедия

Оливър Хевисайд (на английски: Oliver Heaviside) е самоук английски електроинженер, математик и физик, който приспособява комплексните числа за изучаването на електрическите вериги, разработва техники за приложението на трансформациите на Лаплас за решаване на диференциални уравнения, реформулира уравненията на Максуел в изрази на електрически и магнитни сили и енергийни потоци и независимо формулира съпътстващия векторен анализ.

Хевисайд прекъсва училище на 16 години и на 18 започва да работи за англо-датска кабелна компания. Той работи 6 години по време, на които изучава самостоятелно теорията на електричеството и магнетизма и приложната математика. След това Хевисайд променя уравненията на Максуел, довеждайки ги до съвременната им форма (по същото време Херц извежда също тази форма). Много от неговия труд остава неподкрепен (нефинансиран) за дълго време. Хевисайд е и основоположник на теорията на електромагнитните линии. Хевисайд е бил усамотен и раздразнителен, качества, които не му спечелват много приятели. Постоянни атаки към математици от Кембридж му донасят лоша слава, както и факта, че неговите статии са били трудни за разбиране. Например той е настоявал, че електрическите потенциали нямат стойност. По негови думи това били чудовища на Максуел и трябвало да се премахнат. По подобен начин той пренебрегва и теорията на относителността. Въпреки всичките му провали, нещо от това, което се учи днес за електрическите вериги, се приписва на Хевисайд.

Изобретения и открития[редактиране | редактиране на кода]

Хевисайд разработва идеята за йоносферата, предсказвайки съществуването на слоя Кенели – Хевисайд. Хевисайд разработва и теорията на електропреносните линии (известна като „телеграфни уравнения“). Хевисайд независимо въвежда вектора на Умов-Пойнтинг и три години преди Лоренц намира израза за силата на Лоренц[1].

Хевисайд опростява, за да се ползват по-удобно от учените, оригиналните резултати на Максуел. Тази нова формулировка дава четири векторни уравнения, известни днес именно като уравнения на Максуел. Хевисайд въвежда така наричаната функция на Хевисайд, използвана за моделиране на електрическия ток във верига. Хевисайд разработва понятието вектор и векторен анализ. Хевисайд създава операторния метод за решаване на линейните диференциални уравнения.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]