Олимпия Манчини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Олимпия Манчини
Olympe Mancini
френска аристократка
Портрет от Пиер Миняр
Портрет от Пиер Миняр

Родена
Починала
Arms of the house of Mancini.svg
Семейство
РодСавойска династия
Братя/сестриМария Манчини
ПартньорЛуи XIV
ДецаЕвгений Савойски
Олимпия Манчини в Общомедия

Олимпия Манчини (на италиански: Olimpia Mancini), графиня на Соасон, е племенница на кардинал Мазарини, известна с бурния си живот във френския двор. Майка е на известния пълководец принц Евгений Савойски.

Произход. Фаворитка на краля[редактиране | редактиране на кода]

Олимпия Манчини е дъщеря на Микеле Лоренцо, барон ди Манчини и Джеронима Мазарини, сестра на кардинал Мазарини. Сестра е на Лаура-Виктория Паоло Джулио Мария, Филип, Алфонсо, Хортензия и Мария Манчини.

Кардинал Мазарини извиква своите племенници във Франция през септември 1647, за да ги омъжи. Младите италианки стават другари в игрите на младия крал Луи XIV, а Олимпия става една от неговите първи фаворитки. Кралският двор разбира за връзката им в края на 1654 г., когато Луи я прави кралица на тържествата в последната седмица на годината.

В Париж скоро се разпространява слух, че Олимпия ще стане кралица на Франция. Майката на крала, Анна Австрийска, не на шега се разсърдила. Тя можела да си затвори очите за голямата привързаност на сина си към племенницата на Мазарини, но не могла да допусне такава сватба. На младата Олимпия, която вече имала голяма власт над краля, било заповядано да напусне Париж.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

Кардинал Мазарини бързо ѝ намира мъж. През 1657 г. Олимпия се омъжва за Евгений-Маврикий Савойски-Каринян, граф на Суасон (1635 – 1673). Бракът не е щастлив, самата Олимпия често става жертва на домашно насилие, но въпреки това от този брак се раждат осем деца. Най-малкият ѝ син Евгений Савойски става знаменит пълководец, а най-големия Луи-Томас е възможно да е син на краля на Франция Луи XIV, тъй като е роден през август 1657, шест месеца след сватбата.

Дело за отрова[редактиране | редактиране на кода]

През 1679 Олимпия се оказва замесена в знаменитото дело за „версайските отровителки“. Обвинена е, че е посетила отровителката Ла Вуазен и купила от нея отрова. Възможно е Олимпия да искала да отрови Луиза дьо Ла Валиер, любовница на краля, която по това време вече се оттеглила в манастир на кармелитките, за да си върне благосклонността на крала. Освен това Олимпия е подозирана, че е отровила и мъжа си, починал 6 г. по-рано, както и Мария-Луиза Орлеанска, кралица на Испания и приближена, с която тя била от май 1686. Независимо какво е станало, краля заповядва на Олимпия повече да не се появява в двора. И въпреки че тя твърдяла, че е невинна, се наложило да напусне Франция.

Живее в Брюксел, след това пътешества из Европа със своите сестри Мария и Хортензия, посещава Англия и Испания. По време на престоя си в Англия, Олимпия и Хортензия са сред многобройните любовници на Чарлз II Стюарт.

Тя умира в Брюксел на 9 октомври 1708.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

От а Евгений-Маврикий Савойски-Каринян, граф на Суасон, има децата:

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • На нейно име е наречена женска прическа (Прическа а-ля Манчини или Прическа Олимпия)[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. voc.metromir.ru, архив на оригинала от 5 март 2016, https://web.archive.org/web/20160305100811/http://voc.metromir.ru/encmode/id998/, посетен на 2010-05-04