Олимпия Манчини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Олимпия Манчини
Olympe Mancini
френска аристократка
портрет от Пиер Миняр
портрет от Пиер Миняр

Родена
Починала
Семейство
Род Савойска династия
Братя/сестри Мария Манчини
Партньор Луи XIV
Деца Евгений Савойски
Олимпия Манчини в Общомедия

Олимпия Манчини (на италиански: Olimpia Mancini, – графиня де Суасон е племенница на кардинал Мазарини, известна с бурния си живот във френския двор. Майка е на известния пълководец принц Евгений Савойски.

Фаворитка на краля[редактиране | редактиране на кода]

Олимпия Манчини е дъщеря на Микеле Лоренцо, барон ди Манчини и Джеронима Мазарини, сестра на кардинал Мазарини. Сестра е на Лаура-Виктория Паоло Джулио Мария, Филип, Алфонсо, Хортензия и Мария-Анна Манчини.

Кардинал Мазарини извикал своите племенници във Франция през септември 1647, за да ги омъжи. Младите италианки станали другари в игрите на младия крал Луи XIV, а Олимпия станала една от неговите първи фаворитки. Кралският двор узнал за връзката им в края на 1654 г., когато Луи я направил кралица на тържествата в последната седмица на годината.

В Париж скоро се разпространил слух, че Олимпия ще стане кралица на Франция. Майката на крала, Анна Австрийска, не на шега се разсърдила. Тя можела да си затвори очите за голямата привързаност на сина си към племенницата на Мазарини, но не можела да допусне такава сватба. На младата Олимпия, която вече имала голяма власт над краля, било заповядано да напусне Париж.

Сватба[редактиране | редактиране на кода]

Кардинал Мазарини бързо ѝ намира мъж. През 1657 г. Олимпия се омъжва за Евгений-Маврикий Савойски-Каринян, граф на Суасон (1635 – 1673). Бракът не е щастлив, самата Олимпия често става жертва на домашно насилие,но въпреки това от този брак се раждат осем деца:

Най-малкият ѝ син Евгений Савойски става знаменит пълководец, а най-големия Луи-Томас е възможно да е син на краля на Франция Луи XIV, тъй като е роден през август 1657, шест месеца след сватбата.

Дело за отрова[редактиране | редактиране на кода]

През 1679 Олимпия се оказва замесена в знаменитото дело за „версайските отровителки“. Обвинена е, че е посетила отровителката Ла Вуазен и купила от нея отрова. Възможно е Олимпия да искала да отрови Луиза дьо Ла Валиер, любовница на краля, която по това време вече се оттеглила в манастир на кармелитките, за да си върне благосклонността на крала. Освен това Олимпия е подозирана, че е отровила и мъжа си, починал 6 г. по-рано, както и Мария-Луиза Орлеанска, кралица на Испания и приближена, с която тя била от май 1686. Независимо какво е станало, краля заповядал на Олимпия повече да не се появява в двора. И въпреки че тя твърдяла, че е невинна, се наложило да напусне Франция.

Устроила се в Брюксел, след това пътешествала из Европа със своите сестри Мария и Хортензия, била в Англия и Испания. По време на престоя си в Англия,Олимпия и Хортензия са сред многобройните любовници на Чарлс II Стюарт. Починала в Брюксел на 9 октомври 1708.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

На нейно име е наречена женска прическа (Прическа а-ля Манчини или Прическа Олимпия)[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. voc.metromir.ru, архив на оригинала от 5 март 2016, https://web.archive.org/web/20160305100811/http://voc.metromir.ru/encmode/id998/, посетен на 2010-05-04