Омарчево (област Сливен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Омарчево (Област Сливен))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Омарчево (Област Шумен).

Омарчево
Общи данни
Население 296 души[1] (15 юни 2020 г.)
8,34 души/km²
Землище 35,504 km²
Надм. височина 204 m
Пощ. код 8921
Тел. код 04525
МПС код СН
ЕКАТТЕ 53518
Администрация
Държава България
Област Сливен
Община
   кмет
Нова Загора
Николай Грозев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Омарчево
Ганчо Ганчев
(ГЕРБ)
Омарчево в Общомедия

Омарчево е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, област Сливен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Към старите имена на Омарчево могат да се отнесат: Умарджа, Омурджалии, Марча, Юмерча. Първото може да се отнесе към Второто Българско царство. Последното, Юмерча, може да се отнесе към средата на османската власт. То е свързано с името на турския феодал Юмер бей, чиито владение (тимар) е било селото, построил чешмата в западната част на селото. Чешмата стои и до днес, но е пресъхнала, и до днес се нарича Юмерчевата чешма.

Около средата на 19-ия век селото е било посетено от Г. С. Раковски. Селото е родно място на хайдушкия главатар и сподвижник на Индже войвода Кара Кольо.

Името на селото носи и един от министрите в кабинета на Александър Стамболийски, просветния министър Стоян Омарчевски. Като деятел на БЗНС той е избиран най-много като народен представител: от 1914 г. до 1940 г. Като министър на народната просвета през 1920-1923 г., за три години, той прави множество реформи. Той е и един от инициаторите за празнуването на деня на народните будители.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Източно православие.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Читалище „Стоян Омарчевски 1906“

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 2 август има празненства по случай празника на селото.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Кара Кольо – български хайдутин;
  • Гълъб войвода – роден в Омарчево около 1798 г. Занаятът му бил абаджилък. Бил едър, хубавец. Никой не могъл да го „надвещи“ с оръжие. Станал хайдутин поради несполучливата му любов със Станка, дъщеря на Иван Дерменджията от същото село. Хайдутувал само за лично отмъщение. Дружината била издадена от Гол Кольо, който избягал уж от турците и дълго време стоял с хайдутите. Гълъб избягал в Румъния, където се заловил за търговия. Любовта му към Станка не угаснала. Всеки път, когато отивал на Узунджовския панаир, ѝ пращал подаръци. Тя умряла в 1879 на 84-85 г. Била хубава и на старини. Гълъб е умрял в Румъния
  • проф. Петър Детев – роден и учителствувал в Омарчево. Впоследствие се отдава на научна работа в Регионален археологически музей в Пловдив. Написва историята на селото. Издадена от сина му Йордан Детев