Омул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Омул
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
разред:Пъстървоподобни (Salmoniformes)
семейство:Coregonidae
род:Сигове (Coregonus)
вид:Омул (C. migratorius)
Научно наименование
Georgi, 1775
Разпространение
Омул в Общомедия
[ редактиране ]

Омул (Coregonus migratorius) е вид сладководна риба, от семейство Пъстървови (Salmonidae). Видът е ендемичен за езерото Байкал. През 2004 г. е вписана като застрашен вид.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Има тънко, вретеновидно тяло, с тъмен гръб и светлосребристи страни. Обичайният размер е 36-38 cm и тегло 0,6-0,8 кг. Максималните регистрирани екземпляри достигат дължина 56 cm и тегло 2,5 кг.

Храни се предимно с планктон и по-малки риби. Омулът е със сравнително дълга продължителност на живота и достига до полова зрялост на 5-годишна възраст. За да хвърли хайвера си извършва миграция в реките, вливащи се в Байкал, обикновено в средата на октомври.

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

Омулът е един от основните източници на препитание на хората, живеещи по крайбрежието на Байкал. В Русия е считан за деликатес и пушеният омул е сред най-търсените стоки от пътуващите по Транссибирската магистрала. Местните предпочитат рибата осолена. Популярната сибирска салата Строганина включва тънко нарязан суров и замразен омул, подправен с черен пипер, сол и лук.

Голямото търговско търсене е превърнало омула в най-ловената риба в Байкал. Близо 2/3 от всичката уловена в езерото риба е омул.