Онинова война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Онинова война
Onin-War-1467-1477-The-Battle-of-Onin-by-Utagawa-Yoshitora.png
Информация
Период 1467 – 1477
Онинова война в Общомедия

Ониновата война (на японски: 応仁の乱) е името, дадено на гражданска война, водила се в Япония през 1467 – 1477 г. Конфликтът слага край на шогуната на рода Ашикага и поставя началото на смутни времена, когато при неясни политически обстоятелства се водят войни в продължение на 100 години.

Причини и повод[редактиране | редактиране на кода]

Поводът за войната е борбата за трона в рода Ашикага. Тъй като нямало пряк наследник, Ашикага Йошимаса обявява своя брат Йошими за наследник на трона. Една година по-късно обаче се ражда Йошихиса, синът на Йошимаса. Йошимаса решава, че синът му трябва да се възкачи на престола. Тъй като шогунатът по времето на Йошимаса вече е загубил своето влияние, силните родове в страната усещат своя шанс да излязат напред. Те заели позиция и подкрепяли двамата претенденти за шогунската власт.

Основните враждуващи страни били родовете Ямана и Хосокава. Ямана застават зад Йошихиса, а Хокосава подкрепят брат му Йошими. Васалите на Ямана и Хокосава също дали подкрепа на своите сюзерени.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ōnin-Krieg“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.