Онкология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Онкологията (от гръцки: ογκος – „подутина“ и λόγος – „слово“, „учение“) е науката, изследваща злокачествените (раковите) образувания при бозайниците.[1] Тя се занимава с етиологията и патогенезата на туморните процеси, диагностиката, лечението, както и с профилактиката им. Дисциплината онкология е пряко свързана с всички останали медицински науки. Тя има пряка връзка с генетиката, биохимията, молекулярната биология, микробиологията, анатомията, цитологията, хистологията и патологията.

Изучаването на раковите образувания се извършва от медицински специалисти с много голяма подготовка в областта на хистологията, биохимията и молекулярната биология. Специалистите по онкология се наричат онколози.

Определение[редактиране | редактиране на кода]

Едно от наложилите се определения за онкология е дадено от руския учен Н. Блохин. Той определя онкологията по следния начин:

"неопластичните заболявания са специален вид патологични състояния, характеризиращи се с относителна автономност в растежа и размножаването на клетките в огнището на туморното образувание, нарастването на което се дължи на първичен „зародиш“, функциониращ без участието на околните немодифицирани клетки. Все пак, злокачествените клетки предават свойствата и способността си да растат на всички следващи клетъчни поколения. Характерни особености на рака са инфилтрационният растеж и появата на метастази." [2]

В контекста на лечението на онкологични заболявания може да се говори за медицинска онкология (химиотерапия) и радиационна онкология (лъчетерапия). По своята същност химиотерапията представлява обработаване на туморите с химични вещества, а лъчетерапията – спиране на размножаването на раковите клетки или унищожаването им посредством радиация с висока честота. [3][4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]