Онуфрий Попович Хилендарски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Онуфрий Попович Хилендарски
български духовник
Роден: около 1790 - 1797
Починал: около 1865 - 1871

Архимандрит Онуфрий Попович ( Хилендарски) е български духовник и културен деец през Възраждането.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Светското му име е Богдан (също Бойчо, Богданчо) Попиванов Минков. Роден е в село Енина, Казанлъшко, в семейството на местния духовник при църквата „Св. Петка“ хаджи Йован (поп Иван). Точната година на раждането му не е известна, предполага се, че е роден около 1790-1797 г. От 1814 г. работи заедно с баща си като учител в родното си село, преподавайки на говорим български. Преподава „Славянска граматика“, като използва за приблизително 40-те си ученици „Кириакодромион сиреч Неделник“ на Софроний Врачански. През 1816 заминава за Хилендарския манастир, където приема монашеското име Онуфрий. След 1821 г. пребивава в Сърбия, а от 1829 г. в Русия. След това той е заедно с баща си в Букурещ, където двамата събират 15 000 гроша. През 1830 се завръща за кратко в Казанлък, след което с баща си Иван се отправят към Божи Гроб в Йерусалим. След завръщането им той отива отново в Атон. През 1836 г. се връща в Казанлък и проповядва за независима българска църква, като дори е предложен за епископ. Написва около 1840 година преправка на История славянобългарска от Паисий. През 1847 в Цариград се запознава с Александър Екзарх и Неофит Бозвели и съставя молба за строежа на български православен храм в османската столица. Онуфрий е и първият свещеник в храмa "Свети Стефан" в Цариград. Той е владеел добре гръцки, сръбски, турски, румънски и руски език, което го е улеснявало при неговите пътувания, контакти и работа. Годината 1854 Онуфрий прекарва в Белград. В края на 50-те години на XIX век отива в Хилендар. Според някои предположения той умира около 1865 година в Хилендарския манастир, a според чешкия славист д-р Марцел Черни Онуфрий Хилендарски е роден през 1796 или 1797 г., а е починал през 1871 година.

На 1 ноември 2014 година е открит бюст-паметник на Онуфрий Попович в родното му село Енина. Паметникът е изработен от скулптора Велин Дечков.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • В. Н. Златарски. Архимандрит Онуфрий Попович Хилендарец. – Отделен отпечатък от Известия на Историческото Дружество, книга III, София, Придворна печатница, 1911 г.
  • Марцел Черни. Архимандрит Онуфрий Попович Хилендарец (Богдан Попиванов) в светлината на преписката му (За една забравена редакция от чешкия монах Сава Хиландарец). – Исторически преглед, 2012, кн. 3-4, с. 132-164.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]