Опасни връзки (филм, 1959)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Опасни връзки.

Опасни връзки
Les Liaisons Dangereuses
РежисьориРоже Вадим
СценаристиРоже Вайланд
Клод Брюле
Базиран наОпасни връзки (роман)“ от Шодерло дьо Лакло
В ролитеЖана Моро
Жерар Филип
Анет Вадим
Мадлен Ламбер
МузикаТелониъс Монк
Дюк Джордан
ОператорМарсел Гриньон
МонтажВиктория Меркантон
РазпространителЛьо Филмс Марсо-Кокинор
Жанрдрама
Премиера9 септември 1959
Времетраене106 минути
Страна Франция
Италия
Езикфренски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Опасни връзки“ (на френски: Les liaisons dangereuses) е драма на режисьора Роже Вадим от 1959 година с участието на Жерар Филип, Жана Моро и Жан-Луи Трентинян. Филмът е копродукция на Франция и Италия и е заснет по мотиви от едноименната новела от 1782 година на Пиер Шодерло дьо Лакло.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Франция, края на петдесетте години на XX век. Валмон (Жерар Филип) и Жулиет (Жана Моро) са брачна двойка, които си помагат един на друг в опитите да започнат извънбрачни връзки. Последният любовник на Жулиет, Курт (Николас Фогел) я изоставя, за да се ожени за шестнадесет годишната Сесил (Жана Валери). Търсейки отмъщение, Жулиета призовава съпруга си да съблазни девствената Сесил, докато е на почивка в зимния курорт Межев. Сесил е влюбена в студента Дансени (Жан-Луи Трентинян), но той не желае да се ожени за нея, защото не може да я издържа. В курорта, Валмон се запознава с красивата и добродушна Мариан (Анет Вадим), която има щастлив брак със скандинавски съдия и малко дете. Той решава да я съблазни, но и да бъде честен спрямо нея, разкривайки и що за човек е всъщност. На Валмон се отдава да съблазни и Сесил, шантажирайки я. Младата девойка признава всичко на Жулиет, която я насърчава да продължи да се среща със съпруга и, което и Сесил прави.

След края на почивката, Мариан заминава за Париж, а Валмон тръгва след нея и в крайна сметка постига целта си, но неочаквано се влюбва в нея. Мариан е готова да напусне съпруга си заради него, но ревнивата Жулиет и изпраща телеграма от името на Валмон, в която пише, че връзката им е приключила. Сесил се оплаква на Жулиет, че е бременна от Валмон и я моли да убеди Дансени, че детето е негово и трябва да се ожени за нея. Вместо това, Жулиет заявява на Дансени, че не е длъжен да се жени и се подготвя да го съблазни. Валмон и Сесил разкриват на Дансени двуличността на Жулиет. Тогава тя му казва, че те двамата са спали заедно и в изблик на ярост Дансени убива Валмон. През цялото време Валмон е документирал действията на съпругата си. Жулиет изгаря писанията, но остава душевно обезобразена от това за цял живот.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Жерар Филип Валмон Дьо Мертюл
Жана Моро Жулиет Дьо Мертюл
Жана Валери Сесил Воланже
Анет Вадим Мариан Турвел
Симон Рено мадам Воланже
Жан-Луи Трентинян Дансени
Николас Фогел Курт
Борис Виан Преван
Мадлен Ламбер мадам Розмонд [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли – „Опасни връзки“ // Internet Movie Database. Посетен на 3 март 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Les liaisons dangereuses (film) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​