Оператор на Д'Аламбер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Оператор на д'Аламбер)

В специалната теория на относителността, електромагнетизма и теорията на вълните, операторът на Д'Аламбер (обозначаван с кутийка: ), също наричан Д'Аламбертиан или вълнов оператор, е лапласиан в пространството на Минковски. Операторът е наречен в чест на френския математик и физик Жан льо Рон д'Аламбер.

В пространство на Минковски и в стандартни координати (t, x, y, z) операторът има следната форма:

Тук ∇² е триизмерен лапласиан, а gμν е обратната метрика на Минковски с

, , for .

Трябва да се отбележи, че показателите за сума на μ и ν са в диапазона от 0 до 3. Взети са такива единици предвид, че скоростта на светлината c = 1.

Някои автори също така използват отрицателната метрична сигнатура от (− + + +), с .

Трансформациите на Лоренц оставят метриката на Минковски инвариантна, така че Д'Аламбертианът дава Лоренцов скалар. По-горният координатен израз остава валиден за стандартни координати във всяка инерциална система.

Алтернативна нотация[редактиране | редактиране на кода]

Има различни нотации за Д'Аламбертиана. Най-честото означение е със символа : четирите страни на квадрата представляват четирите измерения на пространство-времето и , който подчертава скаларното свойство. Символът понякога се нарича квабла (по аналогия с набла). Придържайки се към триъгълната нотация на лапласиана, понякога се използва и нотацията ∆M.

Друг начин за изписване на Д'Аламбертиана в стандартни координати е с ∂². Тази нотация се използва основно в квантовата теория на полето, където частните производни обикновено се индексират.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Вълновото уравнение за малки вибрации има вида:

където u(x,t) е преместването.

Вълновото уравнение за електромагнитно поле във вакуум е:

,

където Aμ е електромагнитният 4-потенциал.

Уравнението на Клайн – Гордън има вида:

.

Функция на Грийн[редактиране | редактиране на кода]

Функцията на Грийн за Д'Аламбертиана е дефинирана от уравнението:

където δ(~x~x') е многоизмерната делта функция на Дирак, а ~x и ~x' са две точки в пространството на Минковски.

Специално решение се получава от забавената функция на Грийн, която съответства на разпространението на сигнал само напред във времето:

[1],

където Θ е функцията на Хевисайд.

Запис в криволинейни координати[редактиране | редактиране на кода]

Операторът на Д'Аламбер в сферични координати:

в цилиндрични координати:

в общи криволинейни координати (за пространство-време):

където е детерминанта на матрицата , съставена от коефициентите на метричния тензор .

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. S. Siklos. The causal Green’s function for the wave equation // Архивиран от оригинала на 2016-11-30. Посетен на 17 август 2017.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „d'Alembert operator“ и страницата „Оператор Д’Аламбера“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.