Операция „Манна“ (1944)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Операция "Манна" (1944))
Тази статия е за британската инвация в Гърция. За операцията в Нидерландия вижте операция „Манна“ (1945).

Операция „Манна“ (1944)
Втора световна война
Информация
Период1944 г.
МястоКралство Гърция
Страни в конфликта
 ВеликобританияКралство Гърция Кралство Гърция

Операция „Манна“ (на английски: Operation Manna) е кодовото име за операцията по навлизането през октомври, а след декемврийските събития от 1944 г. и оставането в Кралство Гърция от британската армия в хода на последвалата гражданска война в Гърция.

Кодовото име на операцията е и семантичен израз на две предходни събития, а именно заемането от Червената армия на територията на предвоенна България след деветосептемврийски преврат в страната и сключеното процентно споразумение в Москва на 9 октомври 1944 г. – по инициатива на Уинстън Чърчил. По този начин, германските ефективи в Гърция от състава на група армии „Е“ се оказват застрашени в тил от предстоящото настъпление на Червената армия към територията на бивша Югославия. Германското армейско оперативно командване в Белград нарежда оттегляне в спешен порядък на частите на Вермахта от територията на предвоенна Гърция.

Уинстън Чърчил на слизане от палубата на крайцера „Аякс“, на път за конференция в Атина, 28 декември 1944 г.

Тези събития се оказват „манна небесна“ за Чърчил, от което идва и името на операцията. На практика въоръжени стълкновения между британци и германци в Гърция няма.

Като претекст за навлизането на британските въоръжени сили в Гърция се използва необходимостта от разпределение на хуманитарна помощ за гръцкото население, а в действителност британската инвазия е наложителна предвид избухналото предходно гръцко въстание в Близкия Изток (1944). Чърчил е изключително несигурен и подозрителен на Балканите, дори в Елада.[1] Предходно, през есента на 1943 г. цялото въоръжение на двадесет и четвърта пехотна дивизия „Пинероло“ преминава в ЕЛАС.

Съвременната историография е единодушна, че целта на операцията е насочена към предотвратяване на завземането на властта от гръцката комунистическа ЕАМ, посредством нейното въоръжено крило ЕЛАС – след оттеглянето на германците.[2] През декември 1944 г., първоначалните британските сили в състав от 8000 души набъбват до 50 хиляди, въпреки че все още бушува ВСВ в Централна Европа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Τριαντάφυλος Α. Γεροζήσης, Το Σώμα των αξιωματικών και η θέση του στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία (1821 – 1975), εκδ. Δωδώνη, ISBN 960-248-794-1
  2. BBC – WW2 People's War – Timeline ((en))