Операция Аларих

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Освободеният Мусолини с Ото Скорцени - снимка-спомен от 12 септември 1943 г.

Операция Аларих (на немски: Unternehmen Alarich) е кодовото наименование на плана на ОКВ от лятото на 1943 г. за прехвърлянето на 7 дивизии на Вермахта в Кралство Италия в случай на преврат срещу правителството на Бенито Мусолини и/или на сключването на сепаративен мир от Кралство Италия със САЩ и Великобритания.

Планът предвижда 6 от дивизиите да бъдат прехвърлени от Франция до Италия и още една от Германия до Италия през Алпите. Операцията е осъществена през август 1943 г., след като на 25 юли 1943 г. е извършен антифашистки преврат в Италия, а Бенито Мусолини е арестуван по време на аудиенция при краля Виктор Емануил III, а на 27 юли 1943 г. е разпусната Националната фашистка партия на Италия.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Окончателния стратегически замисъл по "Аларих" е развърнат и доразвит в четири тактически мероприятия и одобрен директива на фюрера от 31 юли 1943 г. под името Аксе /и второто име на замисъла, т.е. Ос на немски/. Първата от тях е операция Аксе (на немски: Unternehmen Achse), чиято цел е възпрепятстване дебаркирането на флота на западните съюзници на Апенинския полуостров след края на операция Хъски. За целта се предвижда завземане или потапяне на италианския флот.

Първоначалния стратегически замисъл по плана Аларих е преработен съобразно изключително динамичното развитие на оперативната обстановка на Апенините. На 9 септември 1943 г., или от следващия ден след окупацията на Италия от Вермахта, последвала подписаната безусловна капитулация на Италия от маршал Пиетро Бадолио на 23 август 1943 г., е одобрена втора работна версия на замисъла. Съгласно преработката, операция Аксе е обединена със сухопътната операция Шварц (на немски: Unternehmen Schwarz) с крайна цел окупация на цялата територия с крайбрежието на Апенинския полуостров.

Другите две последвали тактически операции по първоначалния замисъл с името Аларих - операция Дъб (на немски: Unternehmen Eiche) и операция Щудент (на немски: Unternehmen Student) имат съответно за цел освобождаването на Дуче от плен и завземането със задържането на Рим като италианска столица и символичен древен град.

Оценка[редактиране | редактиране на кода]

На практика, поради изключително динамичното развитие на оперативната обстановка в Италия през юли 1943 г., операция Аларих е частично реализирана със съмнителен и спорен успех. Оста не успява да постигне предварително набелязаните цели по пълната окупация на сушата и крайбрежието на Апенините, но задържа съюзническите войски над година в южна Италия, като през това време Дуче е верен на съюза с Германия, а Рим е под германски контрол.

Липсата на пълна реализация с успех на операция Аларих води след себе си до овладяването на стратегически плацдарм от западните съюзници в южна Италия. Това позволява на англо-американската стратегическа бомбардировъчна авиация да се развърне и от няколко летища в южна Италия, и по-специално от това във Фоджа, като осъществява и бомбардировки на България и на земите под български контрол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]