Операция Еделвайс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Операция „Еделвайс“
Източен фронт през Втората световна война
Информация
Период юли 1942 г.
Място СССР
Резултат Неуспех за Германия
Страни в конфликта
Flag of the Soviet Union.svg СССР Flag of Germany (1935–1945).svg Нацистка Германия
Командири и лидери
Flag of Germany (1935–1945).svg Вилхелм Лист
Операция „Еделвайс“ в Общомедия

Операция „Еделвайс“ (на немски: Operation Edelweiß) е сборът от по-малки бойни операции срещу СССР, планирани от германското главно командване през Втората световна война за овладяване на източното крайбрежие на Черно море, кавказките проходи и Азърбайджан.

Общият план е изложен на 23 юли 1942 г. (след завладяването на Източна Украйна) в директива № 45 на Адолф Хитлер до частите на Вермахта на южния фланг на Източния фронт. С изпълнението му е натоварена група армии „А“, начело с генерал-фелдмаршал Вилхелм Лист. Съгласно плана тя трябва да бъде разделена на две оперативни групи. Едната трябва да овладее поречието на Кубан и западнокавказките проходи, както и пристанищата, останали на разположение на съветския Черноморски флот след падането на Севастопол в началото на юли. Втората оперативна група трябва да овладее района на Грозни и, подсигурявайки фланговете си, да достигне Баку и нефтените полета около Каспийско море.

Лист пристъпва към изпълнение на „Еделвайс“ в края на юли. Резултат от това е 14-месечната битка за Кавказ, която завършва с неуспех за Германия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]