Операция Еделвайс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Операция „Еделвайс“
Източен фронт през Втората световна война
Германски войници в Кавказ
Германски войници в Кавказ
Информация
Период23 юли – 18 ноември 1942 г.
МястоСъветски съюз
РезултатНеуспех за Германия
Страни в конфликта
Flag of the Soviet Union.svg СССРFlag of Germany (1935–1945).svg Нацистка Германия
Flag of Romania.svg Румъния
Командири и лидери
Flag of the Soviet Union.svg Семьон БудьониFlag of Germany (1935–1945).svg Вилхелм Лист
Сили
19-а армия
37-а армия
56-а армия
167 000 войници
4540 картечници
1130 танкове
1000 самолета
15 000 работещи
Операция Еделвайс в Общомедия

Операция „Еделвайс“ (на немски: Operation Edelweiß) е сборът от по-малки бойни операции срещу СССР, планирани от германското главно командване през Втората световна война за овладяване на източното крайбрежие на Черно море, кавказките проходи и Азърбайджан.

Общият план е изложен на 23 юли 1942 г. (след завладяването на Източна Украйна) в директива № 45 на Адолф Хитлер до частите на Вермахта на южния фланг на Източния фронт. С изпълнението му е натоварена група армии „А“, начело с генерал-фелдмаршал Вилхелм Лист. Съгласно плана тя трябва да бъде разделена на две оперативни групи. Едната трябва да овладее поречието на Кубан и западнокавказките проходи, както и пристанищата, останали на разположение на съветския Черноморски флот след падането на Севастопол в началото на юли. Втората оперативна група трябва да овладее района на Грозни и, подсигурявайки фланговете си, да достигне Баку и нефтените полета около Каспийско море.

Лист пристъпва към изпълнение на „Еделвайс“ в края на юли. Резултат от това е 14-месечната битка за Кавказ, която завършва с неуспех за Германия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]