Операция „Шварц“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Операция Шварц)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пета офанзива срещу Титовите партизани
Втора световна война
Sutjeska povlačenje 1943.jpg
Оттеглянето на партизаните към планините на Босна в хода на операция „Шварц“
Информация
Период 15 май, 1943 – 16 юни 1943
Място река Сутиеска, югоизточна Босна, окупирана Югославия
Резултат Съюзниците не успяват да постигнат главните си цели, тежки партизански загуби
Страни в конфликта

Flag of Germany 1933.svg Нацистка Германия
Flag of Croatia Ustasa.svg Независима хърватска държава
Flag of Bulgaria.svg Царство България[1][2][3]

Flag of Yugoslavia (1943–1946).svg Югославски партизани

Командири и лидери

Александър Льор
Рудолф Лютерс

Йосип Броз Тито

Сили

127 000
300 + самолети

18 000

Жертви и загуби

сравнително малки

6391 + 2000 цивилни

Пета офанзива срещу Титовите партизани в Общомедия

Операция „Шварц“ или „Черния случай“ (на немски: Fall Schwarz; на сърбохърватски: Битката на Сутиеска – Bitka na Sutjesci/Битка на Сутјесци) e Петата най-съществена офанзива срещу Титовите партизани на територията на Черна гора и Босна и Херцеговина в хода на Втората световна война.

В битката при Неретва Титовите партизани се измъкват от обкръжението. Това налага предприемане на ново мощно настъпление за унищожението им. За да осигури успеха му, немското командване ги примамва на труднопроходима територия, от която отстъплението е трудно и би се превърнала в капан за тях.[4]

Силите на Оста в операция „Шварц“, в състав от немски, италиански, хърватски, български (61 пехотен тракийски и 63 пехотен полк), гръцки и казашки части, провеждат военно-тактическата операция от 15 май до 16 юни 1943 година. Целта е обкръжение и унищожение на основните партизански сили под командването на Тито в близост до река Сутиеска. Операцията е повратна точка в офанзивата срещу т.нар. югославски партизани. Приблизителният брой на силите на Оста е около 127 000 души, а на партизаните – 18 000, плюс 14 000 четници.

Операцията се извършва на два етапа:

В хода на операцията Тито е ранен от осколка, но спасен от кучето си немска овчарка. След като Тито 8 дни не дава заповед за изтегляне, очаквайки пристигането на Британската военна мисия,[5] партизаните му са обкръжени в района на изградената военнополева болница в Източна Херцеговина. След продължителни боеве, те успяват да разкъсат неприятелския обръч около Дурмитор и част от тях да се измъкнат в посока планините на Босна. Силите на Оста под командването на генерал Александър Лер унищожават голяма част от партизаните заедно с военнополевата им болница. Партизаните се бият до последно давайки близо 7000 жертви.

Измъкналите се от неприятелския обръч титови партизани оцеляват с помощта на местното население, след което се прегрупират и продължават борбата. През месец декември на 1943 г. срещу тях е организирана нова успешна офанзива от немски, български и четнически части, известна като операция „Кугелблиц“.

Царство България участва в офанзивата с части на Двадесет и четвърта пехотна дивизия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. J. B. Tito, The Yugoslav Road, 99
  2. Slobodan Nešović, Yugoslav-Bulgarian Relations, 1941 – 1945, 95
  3. Jozo Tomašević, The Chetniks, 199
  4. Šarac, 2018
  5. Об одной попытке реставрации ревизионизма

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Battle of the Sutjeska“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  


 
Офанзиви срещу Титовите партизани (1941-1944) Josip Broz Tito 1971.png

Конфликт: Втора световна война

Първа офанзива | Втора офанзива | Трета офанзива | Четвърта офанзива | Пета офанзива | Шеста офанзива | Седма офанзива

Предхождащи събития в Шумадия