Операция „Вайс“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Четвърта офанзива срещу Титовите партизани
Втора световна война
Neretva most.jpg
Мост над река Неретва, разрушен при военните действия от 1943 г.
Информация
Период януари - април 1943
Място района на Неретва, Херцеговина
Резултат Партизанско отстъпление и тежки загуби;
Воюващи страни
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Нацистка Германия
Flag of Independent State of Croatia.svg Независима хърватска държава
Flag of Italy (1861-1946).svg Кралство Италия
Chetniks Flag.svg Четници
Flag of the Democratic Federal Yugoslavia.svg Югославски партизани
Командири
Йосип Броз Тито
Сили
150 000, 200 + самолети неизвестни (около 20 000 човека)
Жертви и загуби
четническите, германските, италианските и усташките загуби са неизвестни 8000
Четвърта офанзива срещу Титовите партизани в Общомедия


Битката при Неретва, наричана още с немското кодово име Fall Weiss (на български: Белият случай) и известна в страните от бивша Югославия като Четвърта неприятелска офанзива, е германски стратегически план за комбинирана атака срещу югославянските комунистически партизани, състоял се в началото на 1943 година, главно на територията на историческата област Херцеговина.

Офанзивата е водена от войските на Нацистка Германия, Кралство Италия и Независимата хърватска държава от януари до април 1943 г.

Планът на германците е да разрушат централното командване на партизанското движение, централния комитет на комунистическата партия на Югославия, както и главната партизанска болница. Нацистите мобилизират общо девет дивизии - шест немски, три италиански, както и две хърватски и многобройни бойци на военните образувания Четник и Усташа. Приблизителният брой на силите на Оста е около 150 000 души, за сметка на малобройните партизани.

Операцията се извършва на 3 етапа:

  • Weiss I започват атака срещу партизаните на 20 януари на територията на Западна Босна и Централна Хърватска.
  • Weiss II продължават сраженията на 25 февруари в западните и югозападните части на Босна и принуждават партизаните да се преместят по поречието на река Неретва.
  • Weiss III започват атаката си през март в Северна Херцеговина, но обкръжените партизани успяват да се изтеглят в северните райони на Черна гора, като по този начин третата фаза на хитлеристите се оказва неуспешна.

Към края на март силите на Оста са убили около 8 000 партизани и пленили около 2 000 души. Въпреки тези тежки загуби и тактическата победа на войските на Оста, партизаните съумяват да се изтеглят на безопасно място, като по този начин провалят плановете на немците да осъществят своя план за унищожаване на централното командване на партизаните, и тяхната болница, и тези институции продължават да функционират.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Battle of Neretva“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  


 
Офанзиви срещу Титовите партизани (1941-1944) Josip Broz Tito 1971.png

Конфликт: Втора световна война

Първа офанзива | Втора офанзива | Трета офанзива | Четвърта офанзива | Пета офанзива | Шеста офанзива | Седма офанзива

Предхождащи събития в Шумадия