Операция „Ы“ и други приключения на Шурик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Операция „Ы“ и други приключения на Шурик
Операция «Ы» и другие приключения Шурика
Arkhangelskoye Vadim Zadorozhnys Vehicle Museum S-3A IMG 9619 2150.jpg
РежисьориЛеонид Гайдай[1]
СценаристиЛеонид Гайдай
В ролитеАлександър Демяненко[1][2]
Алексей Смирнов
Георгий Вицин
Евгений Моргунов
Юрий Никулин
Михаил Пуговкин[2]
Владимир Басов[2]
Премиера1965 г.
Времетраене90 минути
Езикруски език
Външни препратки
IMDb Allmovie
Операция „Ы“ и други приключения на Шурик в Общомедия

Операция „Ы“ и другите приключения на Шурик (на руски: „Операция „Ы“ и другие приключения Шурик“) е руска съветска комедия от 1965 г., режисирана от Леонид Гайдай. Състои се от три части: „Партньор“, „Измама“ и „Операция „Ы“. Една от най-известните съветски ленти.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Партньор[редактиране | редактиране на кода]

Действието на романа се развива на строителна площадка. Там стига възрастен хулиган Федя, който получи 15 дни административен арест за бой в автобус. Жертвата в тази битка беше Шурик, който "предаде" Федя на полицията и работи на непълен работен ден на същата строителна площадка. Без да знае за сложните отношения между героите, бригадирът Павло Степанович ги сдвоява и оттогава Федя прави всичко, за да отмъсти на Шурик за скорошното му унижение. Въпреки това, умният ученик дава решителен отпор на партньора си: понякога го увива в тапет, понякога издърпва дрехите му от душа... Във финала на битката Шурик провежда разяснителна работа с Федек - "лекува" него с остра, изричаща фраза, станала известна: Трябва Федя, трябва! На следващия ден Федя е ентусиазирано готов да отиде на всяка друга работа, но му е назначено лично облекло. След като научи, че през всичките 15 дни ще трябва да работи заедно с Шурик, Федя припада.

Измама[редактиране | редактиране на кода]

Тече изпитна сесия в Политехническия институт. Героят не намира необходимите лекции за подготовка и търсейки материала от всички, които познава, го намира от непознат студент. Заедно те са погълнати от четенето на синопсиса и не се гледат в очите. Момичето е сигурно, че се готви за изпита заедно с приятеля си и не подозира, че е прекарала целия ден с непознат мъж. След изпита приятелката на Шурик Петя го запознава с Лида, същата студентка, и те веднага се влюбват. Като гост на Лида, Шурик внезапно осъзнава, че тук, в апартамента на някой друг, всичко му е познато - предмети, звуци, миризми и т.н. Лида и Шурик провеждат научен експеримент, за да открият парапсихологическите способности на Шурик. Този експеримент завършва с целувка.

Операция ы[редактиране | редактиране на кода]

В последния разказ Шурик заменя стопанката, бабата - Божието глухарче на поста на пазач на търговската база. Юнакът обаче не знае, че тази нощ се готви мащабен обир. Ограбеният управител на база наема трио измамници — Трус, Балбес и Бывалый — да организират кражба с взлом и по този начин да го спасят от проверка. Въпреки това внимателно планираната и репетирана операция се проваля заради смелия и смел Шурик.

Създатели[редактиране | редактиране на кода]

  • Сценаристи: Яков Костюковски, Морис Слободской, Леонид Гайдай
  • Сценичен режисьор - Леонид Гайдай
  • Главен оператор — Константин Бровин
  • Главен изпълнител: Артър Бергер
  • Композитор - Александър Зацепин
  • Звукови инженери: Виктор Бабушкин, В. Лещев

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препраки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б stopklatka.pl. Посетен на 15 април 2016 г.
  2. а б в www.imdb.com. Посетен на 15 април 2016 г.