Операция „Югоизточна Хърватия“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Втора офанзива срещу Титовите партизани
Втора световна война
Партизански преход през зимата на 1941/42 година в Западна Сърбия
Информация
Период17 януари 1942 - 23 януари 1942
МястоБосна и Херцеговина, и по-точно Източна Босна
РезултатПартизанско овладяване на някои градове в Източна Босна с отстъпление към Централна Босна
Страни в конфликта
Нацистка Германия
Независима хърватска държава
Кралство Италия
Югославски партизани
Командири и лидери
Йосип Броз Тито
Жертви и загуби
малки1000
Карта
Операция „Югоизточна Хърватия“ в Общомедия

Втората офанзива срещу Титовите партизани е оперативно-тактическа операция на силите на Оста в хода на Втората световна война.

Целта ѝ е унищожаване на партизанските сили, изтеглили се от територията на т.нар. Ужичка република към Източна Босна.

План[редактиране | редактиране на кода]

След първата офанзива партизанските сили се оттеглят в планините на Източна Босна. Офанзивата се провежда в района на главните партизански сили съсредоточени в Романия, Бирач и Гласинац. За целите на операцията е планирано италианските сили съсредоточени в Черна гора да затворят обръча от изток около партизаните по линията Калиновик - Горажде - Вишеград. Поради проблеми с охраната на собствената си окупационна територия и гарнизони, италианските сили не успяват да изпълнят предвидената за тях задача по изпълнение на операцията, следствие от което градовете и районите на Фоча (на 20 януари 1942) и Горажде (26 януари 1942) попадат под партизански контрол.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки провала на главния замисъл на операцията, титовите партизани търпят сериозни загуби, включително командирите на румънския съпротивителен отряд Славиша Вайнер Чича, който се е присъединил към силите на Тито, както и командващия шумадийския батальон Драган Павлович Шильо.

Главният щаб на Титовите партизани от Гласинац и Яхорина се изтегля във Фоча. Голяма част от състава на 1-ва пролетарска ударна бригада избира друг маршрут за пробив на обръча - към село Среднйе в околностите на Сараево. Пробива, известен в югославската историография като Игмански марш, се осъществява при средна температура от - 32 °C. В резултат на рисковото начинание, партизанските сили дават в жертва на студа между 172 от 600 бойци, които замръзват при планинския преход през пресечена местност. Следствие от прехода, на голяма част от състава на 1-ва пролетарска ударна бригада са ампутирани крайници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]