Оперкулум (мекотели)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Раковина на сладководния охлюв Viviparus contectus с оперкулум на изхода

Оперкулум (на латински: operculum – покривче) е плоско варовиково капаче покриващо изхода на раковината при водните охлюви[1]. Оперкулумът присъства при представителите на много, но не всички видове водни охлюви. Среща се и при единични видове сухоземни представители като видове от семейство Helicinidae, Cyclophoridae, Aciculidae, Maizaniidae, Pomatiidae. За представителите на семейство Neritidae) наличието на оперкулум се използва за отличителен признак между видовете.

Оперкулумът е прикрепен към предната част на крата и подобно на люк се отваря навън и прибира към раковината. Формата му е разнообразна и варира съобразно отворът на раковината. При някои видове служи за създаването на пълна херметизация.

Функция[редактиране | редактиране на кода]

Основната функция на оперкулума е защитата на охлюва от изсъхване. Тази функция е особено ценна при представителите на литоралната зона видове, които често са подложени на действието на приливи и отливи. Оперкулумът помага на сухоземните охлюви да понесат по-добре периодите на засушаване.

В случаите, когато капачето покрива напълно отворът на раковината, то в такива случаи изпълнява и защитна роля на меката част от тялото на мекотелото.

Анатомия[редактиране | редактиране на кода]

Оперкулумът е прикрепен към крачето на охлюва и расте успоредно с раковината така, че да съвпада с отвора и.

Използване от човека[редактиране | редактиране на кода]

Оперкулумът от някои видове охлюви и особено тези от Червено море дълго време е използван като източник на благовоние в еврейската и арабската култура. Прахът добит от оперкулуми е източник на благовония и за културите в Япония и Китай.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Burnie, D. Animal: The Definitive Visual Guide to the World’s Wildlife, 2001. – DK Adult Publishing. С. 24. ((en))

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Культивированный жемчуг — технологии выращивания и диагностики — статья на тематическом портале о камнях и минералах www.jewellery.org.ua.