Оранжева река

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сателитна снимка на последните 100 км от реката. В този последен участък по край бреговете на реката са разкрити находища на диаманти.

Оранжева река [1] (на английски: Orange River) е една от най-големите в Африка и най-голямата река в Южна Африка. Реката е открита от европейците през 1760 г. Тя извира от Драконовите планини и протича в западна посока, преминавайки през Република Южна Африка и служейки за граница между нея и Намибия. В горното си течение има много водопади и прагове. Рязко мени нивото си. През сухите периоди то е ниско, а през валежните достига 30 m. Реката не е плавателна. Има много прагове и водопади, които са причина корабите да не преминават по водите ѝ. Известен е водопадът Ауграбис (Aughrabies), който е разположен на 500 km от устието на реката и е с височина 146 m. След този голям воден праг речното корито е каньон дълбок 200 m и дълъг 18 km.

Реката в Южна Африка е наричана и с името Синку и се влива в Атлантически океан. Общата дължина е 2200 km, площ на речния басейн 973 000 km2. Средният годишен отток при гр. Приска – 345 m3/s. Годишен отток 153 млн. t годишно.

Притоци на реката са реките Ваал, Халедън, Хорнетспруит. Мощният воден поток прави Оранжевата река богата на хидроенергия и възможност за получаване на 31 млн. kW електроенергия.

Край Оранжевата река са селищата Алиуал Норт, Приска, Апингтън и др.

Нарича се Оранжева река, защото е кръстена на принц Вилем Орандж, известен в България и като Орански.

Типичен изглед към Оранжева река

Източници[редактиране | редактиране на кода]