Орден на Република Северна Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
MKD Order of the Republic of Macedonia BAR.svg

Орденът на Република Северна Македония (на македонска литературна норма: Орден на Република Северна Македонија) е най-високото държавно отличие на Северна Македония.

Орденът се раздава на изтъкнати личности и организации, заради изключителен принос за суверенността и независимостта на Северна Македония, за принос към развитието и укрепването на сътрудничеството и приятелските отношения с други държави и са дали принос във всички сфери на обществения живот. През 2002 година орденът придобива статут на държавно отличие на Република Македония,[1] като е първи по степен на важност.[2]

Орденът се раздава в два варианта – орден и колие. Орденът представлява многолъчева звезда и е направена от 101 грама 18 каратово злато, с 30 рубина с 2,7 мм диаметър, 54 брилянти с 1,55 мм диаметър и рубин в центъра с 9 мм диаметър. Колието е направено от 188 грама 18 каратово злато, 54 брилянти с 1,55 мм диаметър, 133 рубини с 1,25 мм диаметър, 1 рубин 2,7 мм диаметър и рубин в центъра, с диаметър 9 мм. Автор на дизайна е Сашо Байракторав.

Отличени[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония