Орден на бригитките

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Орден на бригитките
Brigidine.gif
Информация
Латинско име Ordo Sanctissimi Salvatoris, Ordo Sanctae Brigittae
Съкратено име O.S.Salv, OSBirg
Църква Католическа църква
Основател Света Бригита
Основаване 1378 г.
Статут действащ
Сайт www.brigidine.org
Орден на бригитките в Общомедия

Орденът на бригитките наричан също: Ордена на Спасителя (лат. Ordo Sanctissimi Salvatoris, OSSalv, OSSS), Орден св. Бригита (лат. Ordo Sanctae Brigittae, OSBirg) е католически монашески орден, основан от св. Бригита през XIV век в Швеция. Първоначално ордена е замислен като смесен, но от XVII век съществува като чисто женски.

Организация[редактиране | редактиране на кода]

През 1998 г. Ордена на бригитките наброява 587 монахини, разпределени в 48 монашески обители, от които 13 автономни, а 35 са под единно ръководство (с резиденция в Рим).

История[редактиране | редактиране на кода]

По замисъла на св. Бригита и съгласно устава, утвърден през 1378 г. ордена е трябвало да се състои от 60 монахини и 25 монаси. Традицията на монашеския живот изцяло е следвала бенедиктинския устав, особеното е било това, че монасите са водели своята монашеска и проповедническа дейност свободно и извън стените на манастирите, а в същото време, монахините живеели ограничени и затворени само в пределите на манастирите. В течение на времето ордена започнал да увеличава своята численост, през средновековието ордена включвал 25 манастири разположени в голяма част от страните на Европа, главен от тях е бил манастира във Вадестен Швеция, основан е от св. Бригита. Забележителна е била голямата библиотека на Вадстен, която е включвала много редки и ценни книги, през XV век там започва да функционира и първата типография в Швеция.

Реформацията от XVI век нанася на ордена голям удар. Голяма част от манастирите били конфискувани (в това число и манастира във Вадестен. През XVII – XVIII век ордена успява да възстанови отчасти своите позиции, продължавайки дейността си като чисто женски.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]