Орден на жартиерата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Орденът на Жартиерата (на английски: The Most Noble Order of the Garter) е висшият рицарски орден на Англия и Обединеното кралство. Учреден от крал Едуард III на 23 април 1348 г. по време на Стогодишната война. С този орден Едуард прави опит да обвърже по-силно най-важните рицари на кралството си.

Съществуват различни истории за зараждането на Ордена. Най-известната разказва за монарха, който в паузата между ожесточените сражения устройва бал. Докато танцува с любимата си (вероятно графиня Солсбъри), на пода изпада нейната жартиера и той я взима с думите: „...Нека се засрами този, който помисли нещо лошо за това...!“ (на френски: Honi soit qui mal y pense). Британският крал, който по това време се домогва до френския престол, произнася знаменитата фраза на френски. По-късно тя става девиз на учредения от него орден. Девизът на Ордена може да бъде прочетен и на формата на герба на Великобритания, приет за използване на територията на Англия и Уелс и от задграничните дипломатически учреждения на Обединеното кралство. Според друга легенда, по време на Кръстоносните походи през 12 век, крал Ричард I е вдъхновен от свети Георги Победоносец да завърже жартиери около колената на рицарите си и в резултат на това спечелва битка. Вероятно, крал Едуард се позовава на тази легенда, когато създава Ордена през 14 век.

Едуард III избира за патрон на ордена Свети Георги, който кореспондира с предназначението му. Знамето на Свети Георги – червен кръст на бял фон, се е развявало в битките като символ на Англия. Именно този знак, обграден от кръг, украсява и днес парадното облекло на рицарите на Жартиерата.

Един от първите носители на високото звание е първородният син на Едуард III, по прякор Черният принц.

Сред сегашните носители на ордена са трима членове на кралското семейство: съпругът на кралица Елизабет II – херцог Филип Единбургски, престолонаследникът – Уелският принц Чарлз, другите ѝ двама синове – Йоркският херцог принц Андрю и графът на Уесекс принц Едуард, както и дъщеря ѝ принцеса Ана.

По устав броят на живите рицари на ордена не може да бъде повече от 24, но през 2006 г. това число безпрецедентно бе увеличено до 26 с приемането на принцовете Андрю и Едуард.

Всяка година в средата на юни рицарите на Жартиерата се събират в парадната зала на Уиндзорския дворец, наречена „Ватерло“, в чест на победата над Наполеон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]