Орешене (област Ловеч)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за селото в област Ловеч. За селото в област Силистра вижте Орешене (Област Силистра).

Орешене
Общи данни
Население375 души[1] (15 март 2024 г.)
27,8 души/km²
Землище13,484 km²
Надм. височина277 m
Пощ. код5763
Тел. код06997
МПС кодОВ
ЕКАТТЕ53730
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЛовеч
Община
   кмет
Ябланица
Найден Найденов
(независим политик; 2019)
Орешене в Общомедия

Орешене е село в Северна България. То се намира в община Ябланица, област Ловеч.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Орешене е разположено в Предбалкана, на 8 km от Ябланица и на 6 km от Златна Панега. В непосредствена близост е до Дунавската равнина и е изходен пункт за туризъм. Удобно е за посещение, защото магистрала Хемус достига до Ябланица и е само на 88 km от София.

Много столичани се ориентират към селото с оглед близостта, удобното пътуване и прекрасната природа. Надморската височина не е голяма. Срещат се широколистни гори, храсти, залесени площи. В околностите на селото, на недалечни разстояния се намират множество чешмички, местности с местно значение и два микроязовира.

История[редактиране | редактиране на кода]

Комин с кръст от гробищата на селото, изработен през XIX век. Скициран от Иван Енчев – Видю в 1916 г.
Църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в Орешене.

Селото е създадено в началото на 19 век от преселници от с. Манаселска река. Според легендата, разказана от жителя на Орешене Найден Цанов Вулев, село Манаселска река е нападнато от кърджалии и оцелелите бягат към непристъпната орехова гора, която се намира на мястото на днешното Орешене. От там идва и името на селото, заради гъстите орехови гори. Там, където сега са площадът на селото, чешмата с колектор за вода и кметството, е имало голям извор, около който са построени и първите къщи.

С времето ореховите гори са изсечени и са насадени черничеви дървета, като през 19 и 20 век един от основните поминъци става бубарството.

Над селото в местността Богой, в горната част до циганската махала, е имало друг голям извор с езера и воденица. Сега той е пресъхнал и на мястото му остава само едно полублато. Според легендата местността е кръстена на болярина Богой, който отказва да се подчини на турците и загива в битка с тях.

През 1941 година в село Орешене е организирано предприятие за производство на колелета и бицикли под марка „Балканъ“. С това е положено началото на производство на велосипеди в България. В периода 41 – 46 година са произведени повече от 25 000 екземпляра от три модела, голяма част от тях използвани в българските пощи и армията. След 1946 година производството е национализирано и преместено в гр. Ловеч. Производството на велосипеди е възстановено през 1957 година и продължено до 1988 година. Марката Балкан е запазена и е била много популярна в България.

Към 1893 година в селото са останали само 6 помаци.[2]

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Кметство: ул. „Панайот Хитов“ 1 кметски наместник: Люба Христакиева

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Райчевски, Стоян. Българите мохамедани. второ издание. София, Национален музей на българската книга и полиграфия, 2004, [1998]. ISBN 954-9308-51-0. с. 83.