Орешница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Орешница
Общи данни
Население188 души[1] (15 март 2024 г.)
20,4 души/km²
Землище9,242 km²
Надм. височина444 m
Пощ. код6655
Тел. код03625
МПС кодК
ЕКАТТЕ53816
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Кърджали
Ерол Мюмюн
(ДПС; 2023)

Орешница е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Отстои на 15 км североизточно от гр. Кърджали, на 27 км в същата посока от гр. Момчилград, на 42 км южно от Хасково и на 248 км югоизточно от столицата София. Съседното село Широко поле се намира на 7 км южно, а село Чифлик – на 11 км източно.

Село Орешница се намира в Източните Родопи, край язовир Студен кладенец. Надморската му височина е 438 м. Редовен автобусен транспорт го свързва с околните населени места.

Населението наброява приблизително 140 души.

Орешница е електрифицирано и водоснабдено село, с относително добра инфраструктура. Тук има джамия. Най-близките пощенски клон, читалище, основно училище, детска градина и стоматолог са в село Широко поле. За здравето на населението се грижи един общопрактикуващ лекар в село Чифлик. Болнични заведения има в гр. Кърджали.

Забележителности и туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Край село Скалище /4 км южно/ може да бъде посетен средновековен некропол от X-XIII век. Намира се на 300 м над останките на средновековна църква с гробница, проучвана през 70-те години. Разположен е на брега на река Буюк дере (Голямото дере), приток на Арда.

В землищата на селата Звезделина /7 км югоизточно/ и Висока поляна /11 км югоизточно/ се намира защитена местност Средна Арда. Обявена е за такава с цел опазване на редки и застрашени видове растения и животни и съхраняване на забележителен ландшафт. Защитената местност е част от Орнитологично важното място (ОВМ) „Студен Кладенец“, имащо световно природозащитно значение.

Над село Широко поле се издига средновековната крепост „Моняк“ – една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите. Тук се е помещавал военен гарнизон, а в крепостта населението от селищата по поречието на река Арда е намирало убежище по време на военни действия. До крепостта има маркирана пътека още след изхода от гр. Кърджали в посока гр. Хасково. Обектът е устроен за туризъм.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]