Орлица (метох)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Орлица.

Метох
„Орлица“
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.1301° с. ш. 23.1632° и. д.
Местоположение в България
Вид Православен метох
Местоположение Flag of Bulgaria.svg община Рила, България
Изграждане не по-късно от началото на ХІV век
Съвременен статут Недвижима културна ценност
Съвременно състояние действащ метох на Рилски манастир

„Орлица“ е действащ метох на Рилския манастир.

Местоположение, история, архитектурни и художествени особености[редактиране | редактиране на кода]

Рилският метох „Орлица“ се намира в Северозападна Рила, на десния бряг на река Рила (Рилска река) и отстои на около 2,5 km източно от град Рила и 18 km от Рилски манастир.

Според Неофит Рилски в неговото описание на Рилския манастир, в метоха била запазена т.нар. „Хрельова магерница". Тази постройка съществува и до днес. Представлява двуетажна сграда с изба на долното ниво и голямо помещение с манастирска куполна магерница в единия ъгъл. Достъпна е през чардак. Архитектурата на сградата категорично разкрива нейният средновековен до османски произход, което потвърждава написаното от Неофит Рилски в средата на ХІХ век, т.е. че тя датира от 30-те години на ХІV век. От този период са и някои зидове вградени в по-късните метошки строежи. Такива има в северния външен зид на черквата и в източния край от приземието на монашеския корпус. Но от тук нагоре и двете сгради са надстроени в сегашния си вид съответно през 1478 година и ХVІ – ХVІІІ век. Останалите метошки постройки са вече от ХІХ век.

В метоха „Орлица“ през 1469 г. пренощува тържествената процесия с мощите на Йоан Рилски, пренасяни от Търново в манастира.

Метохът е изграден върху полегат склон с наклон на юг, и представлява затворен от повечето страни със сгради, а от останалите с каменни оградни зидове, комплекса е с трапецовидна форма. Особено внушителен е укрепеният му вид откъм шосето, с високо издигнатите южни зидове на разположените надлъж покрай него жилищни постройки и с главния вход в ансамбъла, оформен в подлез под охраняващата го стражница.

Метохът представлява комплекс, състоящ се от църква, някогашната гостоприемница издигната от протосеваст Хрельо не по-късно от 1335 година, преградена през ХVІІ век на две части – магерница и трапезария, жилищен монашески корпус от ХVІІ век, с видими части от смесени зидарии от българското средновековие и стопански сгради от ХІХ век. Църквата „Св.св.Петър и Павел“ е малка, еднокорабна култова сграда, построена е през 1478 г. върху части от зидове от по-ранно време, изографисана през 1478 г. и цялостно през 1491 г. През 1863 г. е изписана наново от Никола Образописов – художник от Самоковската живописна школа, като са запазени част от средновековните стенописи (над входа и в апсидата).

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Иванов, Йордан, Св.Иван Рилски и неговият манастир, С., 1917, 164 с.
  • Климент Рилец, архим. Животът на Св. Ивана Рилски. История на Рилския манастир. Пътеводител из Рилския манастир. С., 1942
  • Дуйчев, Иван, Рилският светец и неговата обител, С., 1947; II. фототипно издание, С., 1990. [1]
  • Атанасов, Славчо, Светата Рилска Обител и Рила планина, издание на Светата Рилска Обител, 1948, 88 стр.,
  • Дуйчев, Ив., Рилският манастир. С. 1960
  • Анчев, Анчо и др. Рилският манастир, С., 1968
  • Камбурова-Радкова, Р., Рилският манастир през Възраждането. С., 1972
  • Анчев, Анчо, Рилският манастир. С., 1974, 132 стр.
  • Коева, Маргарита и др.,Рилският манастир, С., 2000
  • Тулешков, Николай, "Строителна история на Рилския метох Орлица.-Векове, кн.1,1981

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]