Оръдеен купол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Купол на танка M3A3. Добре се различава т.н. кошница на кулата
Оръдеен купол на 16 инчовите оръдия на линейния кораб Айова.

Оръдейният купол или Оръдейна кула е подвижна установка на ракетно, артилерийско или огнестрелно оръжие, разположено на бойна машина (кораб, танк, бронирана бойна машина) или укрепление с въртене по оста, като сектора на хоризонталния обстрел може да е ограничен от външни по отношение на кулата конструктивни елементи.

Куполът разполага с броня, която осигуряваща защита на екипажа, оръдието, пусковата установка, прицела и системите за контрол на огъня. При дълговременните огневи съоръжения, танковете и големите бойни кораби (линкори и крайцери) защитата е цялостна и достатъчно дебела, докато при леките бронирани машини и кораби тя е частична и по-лека. Конструктивно кулата се състои от подвижен бронекорпус, който на подвижната основа (погон) лагерува върху топчета с долната (неподвижна) основа (долен погон) на подкуполната кошница, лист или палуба. Между погоните са разположени топчета, за намаляване на триенето при завъртането на кулата. Долния неподвижен погон и разположените в него топчета по същество представляват сачмен лагер, който дава опора на подвижния корпус на кулата, несещ теглото ѝ и намаляващ силата на съпротивление при завъртането ѝ в необходимото направление.

Механизмите, използвани за въртене на купола, включват електрическо, хидравлическо, парно или пневматично задвижване.

Поставените в кулата възли и агрегати се определят от нейното предназначение. За оръдейната кула това са механизмите за нейното насочване по вертикала и хоризонтала, прицелни устройства. В случай на отсъствие на автоматизирана система или ако има изцяло механична система за зареждане там се намира оръдейния разчет. Управлението на огъня може да се извършва както вътре в нея, така и отдалечено посредством автоматика и телемеханика, жично или чрез радиокоманди. Кулите се делят на масивни (отлети) и сглобяеми. На кулите често има люкове, перископи, допълнителни елементи на активната броня (при танкове, бронемашини и т.н.). Често в задната част на кулата се помещава боезапас (снаряди, патрони и т.н.) Кулата може да бъде подвижна или неподвижна (най-често на САУ и ПТ-САУ). В кулата освен основното въоръжение може да се поставят картечница или малокалибрено оръдие, за увеличаване на огневата мощ.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Башенная установка // Военная энциклопедия: [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. – СПб.; [М.]: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.
  • Башня судовая // Военная энциклопедия: [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. – СПб.; [М.]: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Башня (вооружение)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.