Оскар Питърсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Оскар Питърсън
Канадски джазов музикант
Оскар Питърсън 
Роден: 15 август 1925 г.
Починал: 23 декември 2007 г. (82 г.)

Оскар Питърсън (на английски: Oscar Peterson) е изтъкнат джазов музикантпианист и композитор. Дюк Елингтън го нарича "Махараджата на клавиатурата", а за приятелите си той е просто "Оу Пи". Издава над 200 записа, печели 8 награди Грами, и получава множество други награди и отличия. Считан е за един от най-великите джаз пианисти, като свири на хиляди концерти пред публика по широкия свят в продължение на над 60-годишна кариера.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Оскар Питърсън е роден в семейство на хамалин от Антилите. Всяко от петте деца свири на различен инструмент. Бащата на Оскар става неговият първи учител. Първоначално, още на 5-годишна възраст Оскар започва да се занимава с тромпет, очарован от Луис Армстронг, но наченки на белодробна туберкулоза го принуждават да се откаже и да седне на пианото. Строгото обучение на баща му и на други учители обаче не го отблъсква от пианото и 14-годишен Питърсън вече печели конкурса за млади таланти на радио и телевизия CBC, получава възможност да участва в редовните седмични радиоемисии на тази корпорация.

Кариерата на Питърсън протича без куриози — забелязали уникалния му талант, различни музикални формации отправят покани към него. Той не отхвърля повечето покани — работи със знаменития за времето си оркестър на Ози Робъртс, като междувременно участва като водещ инструменталист в турнетата на Ела Фицджералд. Покрай него той попада под влиянието на импресариото Норман Гранц като тяхното сътрудничество продължава десителетия. Инициираните от Гранц концерти под заглавието Jazz at the Philharmonic дават възможност на Оскар Питърсън да свири редом до величия, от Луис Армстронг до Стан Гец.

Води активна концертна и звукозаписна дейност. Работи със музиканти от ранга на Рей Браун, Хърб Елис, Сам Джоунс, Джо Пас, Мишел Льогран. Особено интересни са джем-сешъните, които прави с оркестъра на джазовата легенда Каунт Бейзи. През 1993 година е поразен от инсулт, но успява да преодолее здравословните си проблеми и продължава да свири макар и с една ръка. През цялата си кариера Оскар Питърсън остава верен на суинга, а през 1997 година получава наградата Грами за цялостно творчество.

През 2005 г. излиза за последен път пред публика на фестивала в Монтрьо, Щвейцария. Питърсън е такъв виртуоз, че знаменитият му сънародник Глен Гулд в един от радиокоментарите си възкликва: „Слушах го. Когато се замислих дали това изобщо може да бъде изсвирено само с две ръце, се появи и трета. Може би ръката на Господа? Браво!“

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Носител е на 8 награди „Грами“, включително за цялостно творчество. Почетен доктор е на над 12 университета в САЩ. През 1993 г. става първият джаз музикант, отличен с престижната награда на името на Глен Гулд.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]