Оскар I (Швеция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Оскар I
Oscar Ier de Suède
крал на Швеция и Норвегия
Erik (Wahlberg) Wahlbergson - Oscar I, King of Sweden and Norway 1844-1859 - Google Art Project.jpg
крал Оскар I
Роден
Починал
Погребан Швеция

Религия Лутеранство
Образование Университет в Упсала
Armoiries des rois Oscar Ier et Charles XV de Suede.svg
Семейство
Род Бернадот
Баща Карл XIV Йохан[1]
Майка Дезире Клари[1]
Съпруга Жозефин Льойхтенбергска (19 юни 1823 – 8 юли 1859)[1]
Деца Карл XV
Оскар II
Август Шведски
Оскар I в Общомедия


Оскар I (на шведски: Oscar I, роден като Жозеф-Франсоа Оскар Бернадот, на френски: Joseph François Oscar Bernadotte), е втори крал на Швеция и Норвегия от династията Бернадот от 1844 г. до смъртта си. Когато на 10 август 1810 г. баща му е избран за престолонаследник на Швеция, малкият Оскар и майка му се преместват от Париж в Стокхолм (юни 1811). Баща му Карл XIV Йохан е основателят на властващата и днес в Швеция династия Бернадот. Майката на Оскар Дезире Клари е първа братовчедка на Наполеон Бонапарт, сестра ѝ Жули Клари била женена за брата на Наполеон — Жозеф. Дезире избрала за кръстник на Оскар Наполеон Бонапарт. Оскар до отиването си в Швеция изповядвал католицизма, но след това според шведските закони приел лутеранството.

От Карл ХIII, Оскар получава титлата херцог на Зьодерманланд. Той научава много бързо шведски език и по времето, когато достига пълнолетие, става всеобщ любимец на шведите. Неговите естествени таланти били допълнени от едно отлично образование. На 17 януари 1816 г. е избран за почетен член на Шведската Кралска Академия на науките, през 1818 г. е избран за канцлер на университета в Упсала, където остава един семестър.

През 1832/34 г. довършва останалата незавършена поради внезапната смърт на младия композитор Едуард Брендлер, негова опера „Рино, странстващият рицар“. На два пъти още приживе на баща си Оскар става за кратко през 1824 г. и 1833 г. вицекрал на Норвегия. Чрез пълномощник на 22 май 1823 г. в Лойхтенбергския дворец в Мюнхен и лично на сватбена церемония на 19 юни 1823 г. в Стокхолм той се жени за принцеса Жозефина, дъщеря на Йожен дьо Бюкарне херцог на Лойхтенберг, и внучка на императрица Жозефина Бонапарт.

На престола Оскар се възкачва на 8 март 1844 г. под името Оскар I Шведски. Един от първите му актове след възкачването на престола е даването на свобода на пресата, а също и закона за равенство на братята и сестрите при наследяване, тъй като дотогава сестрите не са имали дял в наследството.

Той създава флага и герба на обединените кралства Швеция и Норвегия, както и на 21 август 1847 г. Норвежкия кралски орден „Свети Олав“, давайки по този начин на Норвежкото кралство негов собствен орден на рицарите. Също така Оскар I бил 968-ият рицар на ордена на „Златното руно“ в Испания.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Карл XIV Йохан Swedish civil ensign (1844–1905).svgКрал на Швеция (8 март 1844 – 8 юли 1859) Карл XV
Карл III Royal Standard of Norway (1844-1905).svgКрал на Норвегия (8 март 1844 – 8 юли 1859) Карл IV
  1. а б в Oscar I.