Ослен Криводол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ослен криводол)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Криводол.

Ослен Криводол
България
43.1167° с. ш. 23.7833° и. д.
Ослен Криводол
Област Враца
43.1167° с. ш. 23.7833° и. д.
Ослен Криводол
Общи данни
Население 93 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 15,686 km²
Надм. височина 228 m
Пощ. код 3169
Тел. код 09100
МПС код ВР
ЕКАТТЕ 54256
Администрация
Държава България
Област Враца
Община
   - кмет
Мездра
Иван Цанов
(АБВ, ЗНС, Воля)

Ослен Криводо̀л е село в Северозападна България. То се намира в община Мездра, област Враца.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Ослен Криводол се намира в полубалкански район, в предпланините на Стара планина. На изток от селището се намира връх Чепина и връх Глава, на запад връх Ветрен, а от север и юг са върховете Креща и Китката. През селото минават три реки: Средна, Синьобръжка и Лижка, които на три километра северно от селото се вливат в река Искър (на около 2 и половина километра от селото).

Землището на селото възлиза на площ от 15255 декара. Граничи със селата: Царевец, Синьо бърдо, Курново, Лик и Липница-Софийска област.

Обработваемата земя е 5631 декара от която 3402 декара ниви, 265 декара лозя и трайни насаждения, 1264 декара ливади. Селото разполага с 5692 декара гори и 3039 декара мери и пасбища. Това предопределя и основния поминък на населението -земеделие и животновъдство.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Високо скътан в полите на балкана се намира язовир Ослен Криводол, екологично чист и никога не замърсяван. Водите му водят началото си от три непресъхващи извора. Язовирът се намира на около 3 км от селото. Природата около него е девствена и великолепна. Зарибен е и предлага чудесни условия за спортен риболов. На брега на язовира има изграден заслон с огнище.

На територията на селото има два архитектурни паметника, датиращи от Средновековието:

- Средновековна църква, намираща се в местността "Гробището" на 1,5 км северозападно от селото, обявена за паметник на културата в ДВ бр.91/1979 г.

- Средновековна крепост, намираща се на 3 км северно от селото, обявена за паметник на културата в ДВ бр. 90/1960 г., която все още не разкрита и изучена.

Това, което прави селото неповторимо, са многото непресъхващи извори на питейна вода, независимо от релефа на местността.

Заслужава да се отбележи, че в с. Ослен Криводол се прави хубава плодна и гроздова ракия О`Keйка.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Първият висшист на селото е д-р Пело Дунов Пелов – роден на 30.06.1919 г. Завършил хуманна и ветеринарна медицина 1943 г.в СУ."СВ.Климент Охридски"-София. Участник в Отечествената война, о.з.полковник. Работил като ветеринарен лекар в Германия и Монголия. Владеел е писмено и говоримо руски, немски, френски, английски и испански език. Починал на 12.02.1997 г. Съпругата му, Благородна Божинова Цветанова-Пелова, е една от великите българки-мъченици, изтезавани в сръбските лагери заради смелостта да се наречеш Българин и да не продаваш българщината!!! И двамата са погребани в гробището на с. Ослен Криводол! Пра-пра дядото на д-р Пелов е бил поп на с. Скравена-поп Стайко, който защитавайки семейството си (по време на османската власт), убива нападналия го турчин. Един от дядовците му е Ботев четник – дядо Илия.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]