Осман Пазвантоглу джамия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Осман Пазвантоглу джамия
Osman Pazvantoglu camii Vidin.jpg
Джамията с минарето, кадър от декември 2020 г.
Местоположение във Видин
Вид на храма джамия
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Видин
Религия ислям
Архитектурен стил османски
Изграждане 1802 г.
Статут недействаща
Състояние паметник на културата
Осман Пазвантоглу джамия в Общомедия

Осман Пазвантоглу джамия (на турски: Osman Pazvantoglu cami) е известен мюсюлмански храм, намиращ се във Видин.

Освен джамията в архитектурния ансамбъл е включена и библиотека, която е обявена за паметник на културата с национално значение. Намират се в Градската градина (крайдунавския парк) срещу Митрополския комплекс в Калето (Стария град).

Джамията може да бъде разгледана свободно от всеки и дори снимана отвътре. В нея работи човек, който може да разкаже нейната история, да обясни вътрешните елементи, да преведе надписите по стените, да покаже библиотеката. Предлагат се за продан книги на религиозна и светска тематика.

Ансамбъл[редактиране | редактиране на кода]

От ансамбъла на Пазвантоглу, граден в края на 18 и началото на 19 век, до наши дни са останали само джамията и библиотеката. В ансамбъла вероятно е имало медресѐ (джамийско училище) или завиѐ (малка мюсюлманска религиозна обител).

Джамия

Джамията е масивна каменна постройка със строго ориенталска архитектура. Завършена е между 14 май 1801 и 4 май 1802 г. Създава впечатление за двуетажност, въпреки че е едноетажна. Преддверието е оформено като открита галерия. Молитвеният салон е голям и е украсен с летвен таван, на който има голяма дърворезна розета. Има балкон, предназначен за жените.

Библиотеката
Гробището до джамията
Библиотека

Библиотеката е каменна, квадратна, покрита с купол от оловна ламарина, с малко открито преддверие и помещение. От надписа над входа се разбира, че Пазвантоглу е посветил библиотеката на покойната си майка.

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Минарето на джамията и библиотеката завършват със стилизиран връх на пика. Тя вероятно е знакът на войсковата част, към която спада Осман Пазвантоглу, или (според друга версия) изобразява обърнато сърце като израз на несподелена любов.

Поставянето на пика подчертава независимостта на Пазвантоглу от султана, чийто знак е полумесецът. Според някои Пазвантоглу е посветил джамията на баща си, посечен във Видин по заповед на султана; според други той я е посветил на своята любима българка.

По-известна е версията за несподелената любов между Осман Пазвантоглу и българка християнка. Според стари разбирания (а дори и днес все още се срещат) заради различната си религиозна принадлежност чувствата им остават несподелени и неразбрани от околните, както и невъзможността за по-нататъшното им развитие. Джамията е известна още и като „Сърцатата джамия“ именно поради този факт.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Ислям“         Портал „Ислям          Портал „България“         Портал „България