VIII Августовски легион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Осми Августовски легион)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Печат на VIII Августовски легион на тухла, Бад Хомбург
Ауреус на Септимий Север в чест на VIII Августовски легион: IMP(erator) CAE(sar) L(ucius) SEP(timius) SE-V(erus) PERT(inax) AVG(ustus), LEG(io) VIII AVG(usta), TR(i) P(ia) CO(n)S(tans)

VIII Августовски легион (на латински: Legio VIII Augusta, Legio octava Augusta; Legio VIII Bis Augusta Pia VII Fidelis VII Constans) е римски легион.

Сформиран е през 59 пр.н.е. от Юлий Цезар и действа най-малко 400 години след това (до началото на 5 век). Неговият символ е Бик, както на всички Цезарови легиони. Нарича се още и Legio VIII Gallica (Галски) и Legio VIII Mutinensis (Моденски)

Това е един от най-старите легиони на империята. Сформиран е в Южна Галия и е забележителен с това, че е един от първите легиони, в които служат не римски граждани, а гали, жители на провинциите. При създаването си получава името Gallica (Галски).

Цезар участва с легиона в Галските войни от 58 пр.н.е. до 49 пр.н.е.[1][2]

През 49 пр.н.е. легионът участва в гражданската война и е стациониран в Апулия.

Окавиан сформира легиона от неговите ветерани отново през 44 пр.н.е. и през 43 пр.н.е. се бие с него против Марк Антоний в битката при Мутина (днес Модена). За кратко време легионът носи допълнителното име Mutinensis (Мутински или Моденски). През 42 пр.н.е. легионът участва в Битката при Филипи против Брут. През зимата 41/40 пр.н.е. участва в Перузинската война против брата на Брут Луций Антоний при обсадата на Перуджа.

Участва в битките против Секст Помпей на Сицилия, през 31 пр.н.е. участва в Битката при Акциум против Марк Антоний.

През 31 пр.н.е. като Legio VIII Gallica (Галски) е прехвърлен в дн. Тунис, а част от него вероятно взема участие в Кантабрийската война (29 пр.н.е. до 19 пр.н.е.). След това е на Балканите, където е наричан „Augusta“. След това е стациониран в Мала Азия, от 9 пр.н.е. е в Poetovio (Птуй, Словения), където пази Кехлибарения път.

През лятото 14 г. е в общ летен лагер в Панония с XV Аполонов легион и IX Испански легион. Трите легиона се бунтуват и са укротени от Юлий Цезар Друз, след което отиват в зимните си лагери.

През 44 г. LEG VIII е изместен от Poetovio в Нове (Novae) в Мизия (край дн. гр. Свищов, България). Участва в боевете против Митридат II царят на Боспорското царство на Крим и 46 г. в завладяването на Тракия.

По времето на император Нерон (54 – 68) заради боевете против сарматите, даките и роксоланите получава името bis Augusta (два пъти възвишен).Най-видна е победата под командването на Веспасиан над псевдоимператора Vittelius и неговия легион, обграден във формата на буквата омега, арестуван и завързан с вериги, заведен в Рим.Там на Форума тълпата го убива с камъни.На 24 Октомври Сенатът провъзгласява Веспасиан за легитимен император, преди това обявен от легионерите си за император на 22 Юни 69 г. н.е.

През 70 г. легионът е изместен на Рейн в Германия, където с командир Квинт Петилий Цериал участва в порушаването на Батавското въстание.

През 77 г. император Веспасиан заселва ветерани в новооснованата колония Colonia Flavia Pacis Deultemsium, близо до днешен Бургас, в Тракия, за да романизира неспокойния регион. От 79 до 81 г. легат на легиона е Луций Антисций Рустик.

Император Комод (177 – 192) дава на легиона почетната титла Pia Fidelis Constans Commoda.

През 193 г. легионът се присъединява към Септимий Север (193 – 211).

Император Каракала (211 – 217) дава на легиона почетната титла Antoniniana.

През 233 г. Александър Север (222 – 235) дава на легиона почетната титла Augusta Severiana.

През гражданската война между Галиен (253 – 268) и Постум (260 – 269), легионът помага на Галиен и получава почетните имена като V, VI, VII Pia fidelis (пет-, шест-, седем пъти верен и възвишен).

Знаците на Octavani-те, 5 век

През 4 век части на LEG VIII и II Италийски легион са стационирани в Divitia (до Кьолн) в Долна Германия. Името на легиона се среща в надпис от 371 г., открит в Бад Цурцах, Швейцария, и гласящ: „LEGIO OCTA (via August) ANENSIUM“. През 5 век е споменат в Notitia Dignitatum като Octavani и е причислен към палатинските легиони[3].

Главната част на легиона Octavani е стационирана заедно с XII Победоносен легион (Legio XII Victrix) в Argentoratum (Страсбург). Около 400 г. легионът е изтеглен в Италия от Стилихон и трябва да пази Италия от вестготите и скоро след това престава да съществува.

През 420 г. Octavani е под командването на Magister Peditum per Italiam, вероятно старите legio comitatensis LEG VIII Augusta, които са повишени на Legio palatina.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цезар: De bello Gallico 2, 16 – 28
  2. Цезар: De bello Gallico VII, 47 – 50
  3. The Historical LEGIO VIII AUGUSTA

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]