Софийско метро (трети метродиаметър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Софийско метро
Трети метродиаметър
Владимир Вазов Владимир Вазов
Тракия Тракия
Стадион „Георги Аспарухов“ Стадион „Георги Аспарухов“
Хаджи Димитър Хаджи Димитър
Театрална Театрална
Орлов мост Орлов мост
Св. Патриарх Евтимий Св. Патриарх Евтимий
НДК НДК
Медицински университет Медицински университет
България България
Цар Борис III/Красно село Цар Борис III/Красно село
Мизия Мизия
Нов български университет Нов български университет
Овча Купел Овча Купел
Горна Баня Горна Баня

Третият диаметър на Софийското метро според Генералната схема за развитие на линиите на метрото, приета още през 1974 г. трябва да свързва югозападната със североизточната част на града. От тази линия са изградени части от трасето край гара Подуяне.

Новата инициатива[редактиране | редактиране на кода]

До края на 2009 г., т.е. до началото на управлението на България от правителство начело с бившия кмет на гр. София Бойко Борисов, никой в публичното пространство не е повдигал въпрос за изменение на основни параметри в концепцията за проектирането и съответно ѝ изграждането на Трети метродиаметър. Единственото по-сериозно изменение от тази генерална схема е промяната на трасето на Първи метродиаметър, предвид влизането в експлоатация на изградения предходно тунел под бул. „Драган Цанков“.

Във връзка с изменението на Градоустройствения план на София (ОУП) от Столичната община излизат със съобщение, че Третият метродиаметър ще бъде изграден 80% наземно като леко метро и единствено през централната част на града трасето ще влиза под земята. Същата информация се качва и на обновения официален сайт на „Метрополитен“.[1] През юни 2011 г. обаче гл. арх. на София Петър Диков заявява, че „... Трети метродиаметър ще е класическо метро с отделни открити части.“[2]

В приетия на 16 декември 2009 г. нов ОУП[3] трасето на Трети метродиаметър не съществува. Вместо това то е заменено с т.нар. „скоростен трамвай“. В медийни интервюта са пуснати в обръщение различни наименования: „скоростна железница“, „скоростен трамвай“, „лека железница“ (неудачен превод на LRT) и т.н., както и различни варианти на трасето, които обаче не съвпадат с трасето на проектантите на метрото по Генералната схема за развитие на линиите на метрото. По този начин са изоставени всякакви надежди, че гръбнакът на транспортната система в столицата ще се изгражда по разгърната метросистема.

Тази информация предизвиква публичен отзвук сред софийската и не само общественост. На практика с „този нов проект“ или препроектиране не се изменя, а се променя цялата метросхема, а чрез нея и общата транспортна схема в столицата. На 8 януари 2010 г. се създава гражданска интернет инициатива „Спаси метрото“, която подема флагмански кампанията по спасяването на най-успешния до момента инфраструктурен проект в България от началото на т.нар. демократични промени в страната. До края на 2009 г. Софийското метро е проектът с най-много усвоени евросредства от всички останали в т.ч. автомагистрали и скоростни жп линии.

Ново трасе[редактиране | редактиране на кода]

Трасето на Трети метродиаметър е заложено по проект от Генералната схема за развитие на линиите на метрото между кварталите „Левски“ и „Княжево“ и е предвидено да преминава подземно във варианта класическо метро под булевард „Ботевградско шосе“ и под железопътна гара Подуяне и централната градска част се свързва с югозападното направление към кв. „Княжево“.

На 27 октомври 2011 г. Експертният съвет по устройство на територията избира на практика изцяло ново трасе за третия лъч на метрото. Начална станция – бул. Ботевградско шосе, нататък, както следва: ж.к. Васил Левски, ж.к. Сухата река, ж.к. Стефан Караджа, ж.к. Хаджи Димитър, ж.к. Владимир Заимов, Военна академия „Георги Раковски“, Орлов мост, НДК, ж.к. Красно село/ж.к Хиподрума, ж.к. Белите Брези, ж.к. Овча Купел. Промоцира се, че метролинията ще прави връзка с жп линията София – Перник. Вариантът е избран между пет обсъждани, но по-късно също е претърпява корекции.

През 2013 г. продължават промените във вече утвърденото трасе. Променено е и местоположението на депото – вместо за депо „Враждебна“ (недалеч от Летище София), вече се споменава депо „Земляне“.

Нов тип градска железница[редактиране | редактиране на кода]

На практика, новият проект не е за класическо метро /т.е. той няма да е съвместим с първите два изградени метродиаметър в София/. Не става ясно какъв е замисълът, след като в публичното пространство излизат най-разнообразни версии и наименования и за това „ново метро“: „скоростна железница“, „скоростен трамвай“, „лека железница“ (неудачен превод на LRT) и т.н.

С напредване на времето, в началния етап на строителството стана ясно, че все пак това ще бъде Леко метро, с елементи на класическо.

Основните характеристики на Лекото метро са запазени: по-чести станции, по-малки вертикални и хоризонтални криви, по-ниска скорост, олекотен подвижен състав и по-къси влакове. Те обаче са съчетани и с някои елементи на класическото метро: станциите не са дълги максимално 80 м, а са по 100 м, колкото и по останалите два метродиаметъра. По-голяма част от трасето и станциите станаха подземни, за разлика от първоначалните планове. Няма да има елементи на LRT, т.е. няма да е допустимо трасе, съвместяващо другите участъци в движението (подобно на трамвайното), както и използването на ЖП линии като части от трасето.

Проектиране[редактиране | редактиране на кода]

Проектът е възложен на чешката фирма „Метропроект“, а стойността на контракта възлиза на 3.336 млн. лв. и се финансира със средства от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма Транспорт. Срокът за изпълнение е 30 месеца. Срокът за завършването му е до края на 2013 г.

Предвижда се през 2014 г. София да кандидатства за европейско финансиране за този изцяло нов проект, а началото на изграждането на Третия метродиаметър е заложено за края на 2014 г. или началото на 2015 г.

В края на 2013 г. на плановете за европейско финансиране почти е сложен кръст, след като става ясно, че проектът не е включен в ОП „Транспорт“. Съществува вероятност[4] изграждането на централния участък (за който е необходимо повече технологично време, тъй като е подземен) да бъде финансирано по фонд „Регионално развитие“. В медиите се лансират идеи за закупуването на VAL подвижен състав (с гумирани колела), но засега все още не са ясни видът подвижен състав и видът на предвидената автоматика, като част от изготвения проект.

Метростанции според старата/историческа схема[редактиране | редактиране на кода]

 • Княжево – на бул. „Цар Борис III“ при пл. „Св. Пророк Илия“ в кв. „Княжево“
 • Цар Борис III – на кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и бул. „Околовръстен път“ в кв. „Карпузица“
 • Славия – на кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и бул. „Овча купел“ при ж.к. „Славия“
 • Гоце Делчев – на кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и бул. „Гоце Делчев“ при ж.к. „Хиподрума“
 • Акад. Иван Гешов – на кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и бул. „Акад. Иван Гешов“ при ж.к. „Лагера“
 • Генерал Тотлебен – на кръстовището на бул. „Генерал Тотлебен“ и бул. „Пенчо Славейков“ при ж.к. „Крива река“
 • НДК – на кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Витоша“ при НДК (възлова с Линия 2)
 • Орлов мост – на кръстовището на бул. „Евлоги Георгиев“ с бул. „Цариградско шосе“ при Орлов мост при кв. „Подуене“ (възлова с Линия 1)
 • Евлоги Георгиев – на кръстовището на бул. „Евлоги Георгиев“ и бул. „Мадрид“
 • Подуене – на кръстовището на бул. „Данаил Николаев“ и бул. „Ботевградско шосе“ при гара „Подуене“
 • Ботевградско шосе – на бул. „Ботевградско шосе“ при пощенската станция в ж.к. „Сухата река“
 • Васил Левски – на кръстовището на бул. „Ботевградско шосе“ и ул. „Летоструй“ в кв. „Васил Левски“

Окончателен проект[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 2016 г. започва строителството на третия метродиаметър на Софийското метро.

Към 2016 г. строителството на третия метродиаметър продължава, като технологията е за класическо метро с високо електроподаване. В строеж са всички метростанции в централния участък, плюс няколко на запад и изток от централната част на града. Третият диаметър на Софийското метро ще е с общо 23 метростанции, основната линия на третия метродиаметър с общо 16 метростанции, а източното разклонение на третия метродиаметър с обща дължина на трасето около 6 km и с общо 7 метростанции.[5] [6][7] Предвижда се южно отклонение от третия лъч към квартал „Борово“, но все още не е уточнено точно къде ще бъдат метростанциите.[8] Движението на влаковете е напълно автоматизирано и те работят без шофьор в кабината на влака, но все още има човек на влака, който може да следи качването и височината на пътниците. Всички станции на третия ред имат автоматични портални платформи, както и на две стари станции „Опълченска“ и Стадион „Васил Левски“.[9][10][11]

Основна линия[12] с общо 16 метростанции, които са[13]:

 • Ботевградско шосе – на пресечката на бул. „Ботевградско шосе“ и бул. „Източна тангента“, отпаднала
 • Владимир Вазов – на пресечката бул. „Владимир Вазов“ с ул. „Поп Грую“ между ж.к. „Левски Г“ и ж.к. „Левски В“, в проект
 • Тракия – на пресечката на бул. „Владимир Вазов“ с ул. „Резбарска“ при ж.к. „Сухата река“, в проект
 • Стадион „Георги Аспарухов" – на пресечката на бул. „Владимир Вазов“ с бул. „Васил Кънчев“ при ж.к. „Стефан Караджа“, в проект
 • Хаджи Димитър – на пресечката на бул. „Владимир Вазов“ с ул. „Ильо Войвода“ при ж.к. „Хаджи Димитър“, готова, още не в експлоатация
 • Театрална – на пресечката на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ с бул. „Янко Сакъзов“ при парка „Заимов“, готова, още не в експлоатация
 • Орлов мост – на пресечката на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ с бул. „Цариградско шосе“ при „Орлов мост“, възлова с Линия 1, готова, още не в експлоатация
 • Патриарх Евтимий – на пресечката на бул. „Васил Левски“ с бул. „Патриарх Евтимий“ при кино „Одеон“, готова, още не в експлоатация
 • НДК – на пресечката на бул. „Патриарх Евтимий“ с бул. „Витоша“ при „НДК“, възлова с Линия 2, готова, още не в експлоатация
 • Медицински университет – на пресечката на бул. „Св. Георги Софийски“ с бул. „Пенчо Славейков“ при Медицинска академия, готова, още не в експлоатация
 • България – на пресечката на бул. „Гешов“ с бул. „България“ при ж.к. „Хиподрума“ и ж.к „Белите брези“, готова, още не в експлоатация
 • Цар Борис III/Красно село – на пресечката на бул. „Цар Борис III“ с бул. „Гоце Делчев“ при ж.к. „Красно село“и ж.к „Лагера“, готова, още не в експлоатация
 • Овча Купел – на пресечката на бул. „Президент Линкълн“ с бул. „Никола Мушанов“ при ж.к. „Овча Купел 1“, в строеж
 • Мизия - Нов български университет – на пресечката на бул. „Монтевидео“ с бул. „Западна тангента“ в ж.к. „Овча Купел 1“, в строеж
 • Овча Купел 2 – на пресечката на бул. „Западна тангента“ с ул. „Централна“ в ж.к. „Овча Купел 2“, в строеж
 • Горна Баня – на пресечката на бул. „Околовръстен път“ с ул. „Централна“ при кв. „Горна Баня“, възлова с жп линията „София-Перник“, в строеж

Източно разклонение[14] [15] с обща дължина на трасето около 6040 м и с общо 7 метростанции, които са:

 • Ситняково – на пресечката на бул. „Ситняково“ с ул. „Гео Милев“ при Румънското посолство – далечна перспектива
 • Гео Милев – на пресечката на ул. „Гео Милев“ с ул. „Николай Коперник“ при ж.к. „Гео Милев“ – далечна перспектива
 • Слатина – на пресечката на ул. „Гео Милев“ с ул. „Иван Димитров – Куклата“ при ж.к. „Слатина“ (ж.к. „Христо Смирненски“) – далечна перспектива
 • Асен Йорданов – на пресечката на бул. „Асен Йорданов“ с бул. „Шипченски проход“ при спортен комплекс „ЦСКА Червено знаме“ – далечна перспектива
 • Арена Армеец – на бул. „Асен Йорданов“ и „Площада на Авиацията“ при спортна зала „Арена Армеец“ – далечна перспектива
 • София Тех Парк – на бул. „Цариградско шосе“ при „София Тех Парк“ – далечна перспектива
 • Полигона (Дъ Мол) – на бул. „Цариградско шосе“ и пресечката с бул. „Йерусалим“ при търговски център „Дъ Мол“ и кв. „Полигона“ – далечна перспектива

Строителство[редактиране | редактиране на кода]

Строителството на третия метродиаметър ще се осъществи на три етапа:

 1. От метростанция 6 до метростанция 12, включително метродепо Земляне – първоначално, което започна на 1 февруари 2016 г. и ще продължи 42 месеца, т.е. до 1 август 2019 г., когато този първи подземен и най-труден за изграждане подучастък трябва да е готов за експлоатация [16];
 2. След метродепо Земляне, т.е. от метростанция 13 до метростанция 16 – предвидено е изграждането му да стартира през есента на 2016 г., като тръжните процедури за възлагане строителството му започват през март 2016 г. Строителството на този подучастък е предвидено да приключи през първото полугодие на 2019 г., т.е. преди първия подучастък [17];
 3. От метростанция 1 до метростанция 5, включително. Този трети подучастък е предвидено в началото на 2016 г. да се изгражда последен, понеже е сравнително най-лесно строителството му. Запланувано е изграждането му да се осъществи в годините 2018 – 2022 при осигурено финансиране. [18]

Изграждане[редактиране | редактиране на кода]

Изграждането на третия метродиаметър в София започва на 20 януари 2016 г., като по план трасето, свързващо 12 метростанции трябва да е готово през 2019 г.

Първият етап включва строежа на 8 км. подземна железница с 8 метростанции. Осигуреното финансиране е в размер на 491 млн. по оперативна програма „Транспорт“ на ЕС и 90 млн. национално съфинансиране, което е разчетено за достатъчно за участък, свързващ 12 метростанции от общо 16 предвидени. [19]

На 27 февруари 2017 г. тунелопробивната машина започва работа по изкопа на тунелите. [20]

На 23 юни 2017 г., започна работа по четирите станции в ж.к. „Овча Купел“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Генерална схема – metropolitan.bg. //
 2. Милена Василева и Деян Тодоров. Арх. Петър Диков, главен архитект на София: Строителството на околовръстното от Бояна до „Люлин“ може да започне още тази година. // Строителство Градът, 06/2011. Посетен на 18/06/2011.
 3. нов ОУП
 4. Ще привлечем 200 млн. евро по Европейския фонд за регионално развитие. //
 5. Метрото за „Слатина“ ще тръгва от „Орлов мост“ и ще стига до The Mall
 6. Разклонението на третия метролъч ще тръгва от „Орлов мост“ и ще стига до The Mall
 7. 243 млн. лв. за строителство на 12 метростанции и 12 километра трасе през 2017 г.
 8. Къде ще бъдат станциите от третия лъч на метрото в София (карта)
 9. www.dnevnik.bg
 10. www.bgonair.bg
 11. btvnovinite.bg
 12. 243 млн. лв. за строителство на 12 метростанции и 12 километра трасе през 2017 г.
 13. Имената на станциите по основната линия са променени след решение на СОС от 26.04.2018 г.
 14. Метрото за „Слатина“ ще тръгва от „Орлов мост“ и ще стига до The Mall
 15. i ikonomika/bulgaria/2017/03/06/2929625 razklonenieto na tretiia metroluch shte trugva ot/ Разклонението на третия метролъч ще тръгва от „Орлов мост“ и ще стига до The Mall
 16. Строителство на 3 метродиаметър – етап 1.
 17. Строителство на 3 метродиаметър – етап 2.
 18. Строителство на 3 метродиаметър – етап 3.
 19. www.capital.bg
 20. dnes.dir.bg

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]