Особен път на Германия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Терминът особен път на Германия (на немски: Deutscher Sonderweg) обозначава своеобразното историческо развитие на Германия през 19 и 20 век в контекста на решаването на германския въпрос. В известен смисъл особения път на Германия има аналогия с формирането на Кралство Италия през 19 век, като се различава от развитието на западноевропейските монархии - Англия и Франция. Тази съпоставка в хода на "голямата игра" през съвременността позволява на немския историк Ханс-Улрих Вьолер да изведе термина, който описва развитието първоначално на Прусия, а впоследствие и на Германия до края на Ваймарската република и установяването на Трети Райх.

Особеният път към обединението на Германия се изразява в провеждането на политика на просветен абсолютизъм от Прусия и Австрия, давайки възможност в германските земи да се провеждат такива реформи (в различие от Франция след Френската революция), които да доведат до изграждането на гражданско общество със специална вяра и доверие във владетелите, управлението и държавата.

Стъпвайки на тази основа, след Версайския договор, се формира т.нар. национал-консервативно движение във Ваймарската република, изповядващо теорията за Третия път за обществено развитие в Германия, в Европа и в света. В хода на Втората световна война, идеолозите на този път пропагандират и установяването на нов световен ред.

Сред видните противници на тази концептуалност се изявяват редица интелектуалци като Томас Ман, който проповядва тезата, че Германия и германците са изостанали в културен план от "прогресивните идеи" на запада, който формирал своя цивилизация (Западна цивилизация според Арнолд Тойнби), а германците и Германия развивали само собствена култура вън от цивилизационните процеси.

Особения път на Германия носи посланията на антикапитализма, антилиберализма, национализма, които в крайна сметка прерастват в националсоциализма. Особения път се характеризира и със силна индустриализация, отчужденост на немския елит и бюргерството от проповядваните "ценности" на френската революция и буржоазия в контекста на последиците от Версайския договор и възникналия Трети Райх.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Особый путь Германии“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.