Осоркон I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Статуя на Осоркон I

Осоркон I е вторият фараон от либийската Двадесет и втора династия на Древен Египет. Управлявал през 922-889 г. пр.н.е. или 924-890 г. пр.н.е.

Син на Шешонк I, отначало Осоркон I се опитвал да продължи агресивната външна политика от последните години на своя предшественик и води кампании в Нубия, но неговият поход в Палестина се проваля (вероятно ок. 903 г. пр.н.е.)

През 36-годишното си управление Осоркон I дарил 27 тона злато и 180 тона сребро на египетските храмове. Той също така продължава политиката на баща си да назначава свои синове за висши жреци. Свидетелства за строителната дейност през управлението му са относително многобройни, сред най-значимите са храмовете на Бастет и Атум в Бубастис, на Бастет и Хор в Мемфис, на Тот и Амон в Карнак и други. Гробницата на Осоркон I не е открита.

Като цяло неговото продължително царуване било спокойно и лишено от значителни събития. Наследен е от синовете си Такелот I и Шешонк II. При следващите владетели започва период на междуособици и сепаратизъм.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ellen Doetsch-Amberger: Ein Ledermenit aus der zeit Osorkon I, pp : 23-27, GM 146, Göttingen, 1995.
  • Helen K. Jaquet-Gordon, The illusory year 36 of osorkon I, JEA 53 (1967), 63-68