Останалото е мълчание (филм, 1959)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Останалото е мълчание
Der Rest ist Schweigen
РежисьориХелмут Каутнер
ПродуцентиХаралд Браун
Хелмут Каутнер
Волфганг Щаудте
СценаристиХелмут Каутнер
Базиран напо мотиви от пиесата Хамлет на Уилям Шекспир
В ролитеХарди Крюгер
Петер Ван Айк
Ингрид Андрее
МузикаБернхард Айхорн
ОператорИгор Оберберг
МонтажКлаус Дуденхьофер
Филмово студиоФрейе Филм Продукцион
Реал-Филм
Жанркриминален
драма
Премиера22 юли 1959
(Германия)
Времетраене103 минути
Страна ФРГ
Езикнемски
английски
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Останалото е мълчание“ (на немски: Der Rest ist Schweigen) е германска криминална драма от 1959 година. Заглавието на филма е заимствано от последните думи на Хамлет в едноименната пиеса „Останалото е мълчание“ на Уилям Шекспир.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

1959 година в Рурска област, Западна Германия. Джон Х.Клаудиус (Харди Крюгер) е наследник на стоманодобивния завод „Клаудиус“, който е живял дълги години в Съединените щати. През последните дни на Втората световна война, баща му е загинал по време на бомбардировка. Джон се съмнява около обстоятелствата за смъртта на баща си и смята, че той е бил убит умишлено. Когато се завръща в Рур, Джон разбира, че майка му Гертруд (Аделхайд Зеек) се е омъжила за чичо му Паул (Петер Ван Айк). Връзката между Джон и втория му баща се гради на взаимно недоверие. Когато приятелите на Джон, Майк Р.Кранц (Бой Гоберт) и Стенли Гулден (Рихард Алан) пристигат в града със своята балетна трупа, той иска да докаже с тяхна помощ, че чичо му Паул е физическият убиец на баща му. По време на представлението е представено убийството на бащата на Джон, но той не разполага с доказателства за това и обявява Гертруд и Паул за психично болни. Доктор фон Пол (Рудолф Форстер) изготвя доклад, според който Джон трябва да бъде хоспитализиран в психиатрична клиника. Джон обаче прозира интригата.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Awards for Der Rest ist Schweigen // IMDb. Посетен на 2015-4-10. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Der Rest ist Schweigen (Film)“ и страницата „The Rest Is Silence (1959 film)“ в Уикипедия на немски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.