Острица (резерват)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Острица.

Резерват „Острица“
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Голо бърдо
Най-близък град Перник
Данни
Площ 135,9 хектара
Построен 20 февруари 1961
Създаден 20 февруари 1961
Резерват „Острица“ в Общомедия

Острица е името на резерват в западна България. Това е една от най-старите защитени територии в България.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

Обявен със заповед No.318 от 20.02.1961 г. с цел опазването на уникалния релеф, както и на редките тревни и храстови растителни видове.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е по склоновете на връх Острица в планината Голо бърдо, област Перник. Връх Острица е изграден предимно от варовикови скали. На територията на резервата могат да се видят различни скални образувания. В резерват Острица, по склоновете на връх Острица се срещат скални свлачища и каменни сипеи. Южните склонове на резервата са почти изцяло покрити със скали, но в останалите части на Острица добре развита е флората.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Резерватът Острица е типично ботанически резерват. В него се опазват изключително голям брой редки растителни видове. Въпреки че територията на резервата е сравнително малка, в него са установени около 300 вида висши растения, от които над 250 вида са тревисти видове.

От особено значение са тревните видове, които са най-голямото му богатство. Тук са представени тревни видове характерни за три континента — Европа, Азия и Африка. Срещат се българските ендемични видове урумово лале, урумов лопен, българско карамфилче и други. От балканските ендемични видове голям интерес представляват видовете райхенбахова перуника, главеста жълтуга, длановиден ветрогон и други.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Поради малката територия на резервата, както и поради силно разчленения релеф, броят на видовете животни не е голям. Въпреки това е установен значителен брой редки животни, както и видове, които представляват интерес за науката. Установени са степен гущер, карпатски скорпион, дива пчела, мравка, глиган, лисица, множество видове птици и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Сайт за резерват Острица

Източници[редактиране | редактиране на кода]