Острица (резерват)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Острица.

Резерват „Острица“
Местоположение Flag of Bulgaria.svg България
Голо бърдо
Най-близък град Перник
Данни
Площ 135,9 хектара
Построен 20 февруари 1961
Създаден 20 февруари 1961
Резерват „Острица“ в Общомедия

Острица е името на резерват в западна България. Това е една от най-старите защитени територии в България.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

Обявен със заповед No.318 от 20.02.1961 г. с цел опазването на уникалния релеф, както и на редките тревни и храстови растителни видове.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е по склоновете на връх Острица в планината Голо бърдо, област Перник. Връх Острица е изграден предимно от варовикови скали. На територията на резервата могат да се видят различни скални образувания. В резерват Острица, по склоновете на връх Острица се срещат скални свлачища и каменни сипеи. Южните склонове на резервата са почти изцяло покрити със скали, но в останалите части на Острица добре развита е флората.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Резерватът Острица е типично ботанически резерват. В него се опазват изключително голям брой редки растителни видове. Въпреки че територията на резервата е сравнително малка, в него са установени около 300 вида висши растения, от които над 250 вида са тревисти видове.

От особено значение са тревните видове, които са най-голямото му богатство. Тук са представени тревни видове характерни за три континента — Европа, Азия и Африка. Срещат се българските ендемични видове урумово лале, урумов лопен, българско карамфилче и други. От балканските ендемични видове голям интерес представляват видовете райхенбахова перуника, главеста жълтуга, длановиден ветрогон и други.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Поради малката територия на резервата, както и поради силно разчленения релеф, броят на видовете животни не е голям. Въпреки това е установен значителен брой редки животни, както и видове, които представляват интерес за науката. Установени са степен гущер, карпатски скорпион, дива пчела, мравка, глиган, лисица, множество видове птици и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Сайт за резерват Острица

Източници[редактиране | редактиране на кода]