Островско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Островско езеро
Βεγορίτιδα или Οστρόβου
Ostrovskoto ezero.JPG
Местоположение Северна Гърция
Вид езеро
Дължина 14 800 m
Ширина 6 900 m
Площ 54,31 km2
Дълбочина 70 m
Надм. височина 543 m
Населени места Острово, Пътеле
Островско езеро
Βεγορίτιδα или Οστρόβου
в Общомедия
Езерото и другите езера в Западна Егейска Македония

Островското езеро (на гръцки: Βεγορίτιδα, Вегорѝтида или Οστρόβου, Острову, катаревуса: Βεγορίτις, Вегоритис) е езеро в Егейска Македония, Северна Гърция, част от групата на Егейските езера.

Езерото е разположено на 16 km западно от гр. Воден и е на територията на демите Суровичево (Аминдео) и Воден (Едеса) в североизточната част на котловината Саръгьол между планините Каракамен от юг и Нидже от север и под нейния връх Каймакчалан на надморска височина от 543 m. Езерото е едно от най-дълбоките в Гърция. Площта му силно се смалява след построяването на две ВЕЦ при Суровичево и при Техово и днес югозападната част от традиционното легло на езерото е напълно пресушена. Езерото се попълва с вода от разположеното на запад Петърско езеро, както и от реките Биралска, Ословска и Делова (Аспропотамос) и други по-малки потоци.

Островското и Петърското езеро образуват обща екосистема, в която има над 130 видове птици, много от които застрашени, много видове бозайници като видри и уникални видове риби като Coregonus Lavaretus.

Край Островското езеро са разположени град Острово (Арниса) и село Чеган от северната му страна, село Пътеле (Агиос Пантелеймонас) от западната и селата Колачка (Маняки), Уклемеш (Фаранги) и Кочана (Переа) от източната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Открийте още информация за Островско езеро в нашите сродни проекти:

Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)


Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.