Островско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Островско езеро
Βεγορίτιδα/Οστρόβου
езеро
Ostrovskoto ezero.JPG
Местоположение в Гърция
Местоположение Северна Гърция
Дължина 14 800 m
Ширина 6900 m
Площ 54,31 km2
Дълбочина 70 m
Надм. височина 543 m
Населени места Острово, Пътеле
Островско езеро в Общомедия

Островското езеро (на гръцки: Βεγορίτιδα, Вегорѝтида или Οστρόβου, Острову, катаревуса: Βεγορίτις, Вегоритис) е езеро в Егейска Македония, Северна Гърция, част от групата на Егейските езера.

Рибари в Островското езеро през Първата световна война

Езерото е разположено на 16 km западно от град Воден и е на територията на демите Суровичево (Аминдео) и Воден (Едеса) в североизточната част на котловината Саръгьол между планините Каракамен от юг и Нидже от север и под нейния връх Каймакчалан на надморска височина от 543 m. Езерото е едно от най-дълбоките в Гърция. Площта му силно се смалява след построяването на две ВЕЦ при Суровичево и при Техово и днес югозападната част от традиционното легло на езерото е напълно пресушена. Езерото се попълва с вода от разположеното на запад Петърско езеро, както и от реките Биралска, Ословска и Делова (Аспропотамос) и други по-малки потоци.

Островското и Петърското езеро образуват обща екосистема, в която има над 130 видове птици, много от които застрашени, много видове бозайници като видри и уникални видове риби като Coregonus Lavaretus.

Край Островското езеро са разположени град Острово (Арниса) и село Чеган от северната му страна, село Пътеле (Агиос Пантелеймонас) от западната и селата Колачка (Маняки), Уклемеш (Фаранги) и Кочана (Переа) от източната.

В 1977 година Островското езеро е обявено за паметник на културата с природната си красота.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ΥΑ Α/Φ31/23211/1747/1975/27-1-1977 - ΦΕΚ 86/Β/10-2-1977. // Διαρκής κατάλογος κηρυγμένων αρχαιολογικών τόπων και μνημείων. Посетен на 24 март 2018.
     Портал „Македония“         Портал „Македония