Островът на съкровищата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Островът на съкровищата
Treasure Island
Treasure Island-Scribner's-1911.jpg
Корица на романа от Charles Scribner's Sons, 1911
Оригинален език английски
Автор Робърт Луис Стивънсън
Първо издание 14 ноември 1883 г.
Flag of England.svg Лондон
Издателство „Cassell and Company“
Жанрове Приключенска
Роман за подрастващи
Вид роман

Издателство в БГ „Добромир Чилингиров“, София, 1946
Преводач Росина Бонева (1946)
Весела Несторова (1960)
Евгения Паничерска-Камова (1975)
Островът на съкровищата в Общомедия

„Островът на съкровищата“ (на английски: Treasure Island) е роман на шотланския писател Робърт Луис Стивънсън, издаден за първи път през 1883 г. в един том. Преди това е публикуван на части в списание за деца, с оригинално заглавие „Корабният готвач или Островът на съкровищата“.

Творбата представлява приключенска история, първоначално предназначена само за деца, но в наши дни ориентирана и към подрастващите читатели. Сюжетът се върти около премеждията на Джим Хокинс, който открива карта на заровено пиратско съкровище. Тя отвежда младежа на опасно приключение, в което пиратска шайка и група авантюристи се опитват да се доберат до скритото имане, заровено на екзотичен остров. В много отношения романът притежава и образователна линия, защото се занимава с развитието и израстването на главния персонаж, и може да се причисли към така наречените „билдунгсроман“.

Произведението на Стивънсън е една от най-често драматизираните творби: филмирано, правено на сериал и дори на пантомима. Само BBC е продуцирала поне три телевизионни адаптации. Последната адаптация по романа е анимационният филм „Планетата на съкровищата“ на Дисни; както заглавието подсказва, действието се измества в космическото пространство. Книгата е адаптирана във футуристичен пълнометражен анимационен филм и от българския режисьор-аниматор Румен Петков.

Последната драматизация е от американския драматург Кен Лудвиг от 2007 г. След огромния си успех в Хюстън и Лондон, тя е поставена и в София - в Младежки театър „Николай Бинев“ от режисьора Петър Кауков.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Първа част. Старият пират[редактиране | редактиране на кода]

Морският капитан Били Боунс отсяда в селската странноприемница „Адмирал Бенбоу“, разположена в близост да Бристъл. Новодошлият се държи потайно, отбягва хората и дори започва да плаща на сина на съдържателя Джим Хокинс, да си отваря очите за моряк с един крак. Старецът остава за дълго в странноприемницата, разорявайки собствениците ѝ с пиянските си изпълнения и грубо държание. Един ден Боунс е посетен от стар негов приятел с прякор Черното куче. Между двамата избухва свада. Черното куче побягва, а Капитана получава удар. Старият моряк пренебрегва съвета на местния лекар д-р Ливси да спре алкохола и скоро състоянието му се влошава значително. Усещайки своя неизбежен край, той споделя на Хокинс, че е преследван от екипажа на Флинт.

През един мъглив ден сляп просяк на име Пю дава на морския вълк „черния знак“ – късче хартия, почернено от едната страна, което го предупреждава, че хората на Флинт ще навестят стареца в десет часа. Веднага щом получава лошата вест, Боунс пада мъртъв на пода. Хокинс и майка му остават в странноприемницата, за да вземат дължимото, намиращо се в стария сандък на покойника. Главорезите започват да пристигат и двамата напускат хана, скривайки се под един мост. Хората на Флинт опустошават хана, водени от Пю, който се вбесява, че книжата на капитана, взети от Хокинс, липсват, и заповядва на хората си да открият майката и сина. Прозвучава сигнал, че главорезите трябва да се омитат. Те забравят слепеца и той намира смъртта си под копитата на спасителния отряд, идващ от селото. Хокинс е откаран при скуайър Трелони и доктор Ливси, за да им покаже книжата. Тримата разглеждат бележките на Флинт, пълни със сметки на печалбите, донесени от грабежи на села и кораби. От пликът изпада карта на острова, където е заровено съкровището на Флинт, натрупано от неговите набези. Скуайър Трелони възторжено предлага веднага да се подготвят за пътуване.

Втора част. Корабният готвач[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Островът на съкровищата

Хокинс остава няколко седмици в имението на скуайъра, докато Трелони уреди подготовката по пътуването в Бристъл. Един ден пристига писмо, в което скуайъра оповестява, че се е сдобил с шхуна на име „Испаньола” и нужния екипаж, сред който и корабния готвач Джон Силвър. Хокинс заминава за Бристъл незабавно с пощенската кола. Веднага след пристигането си, момчето е пратено от Трелони в кръчмата „Далекогледа”, държана от Силвър, за да даде бележка на готвача. В заведението Джим заварва Черното куче, който се измъква бързо, преди съдържателят да прати хора да хванат беглеца. Силвър е възмутен, че такива разбойници посещават мястото му.

Преди корабът да потегли, капитана прави съвещание, в което изразява недоволството си, че всички, освен него, знаят за целта на пътуването, а именно заровеното съкровище. Също така капитан Смолет изпитва притеснение към екипажа, който подозира, че може да подбуди бунт на шхуната. Въпреки опасенията „Испаньола“ потегля. По време на пътуването мистериозно изчезва помощник-капитана Ероу. Малко пред корабът да достигне своя цел, Хокинс, скрит в полупразна бъчва с ябълки, чува разговор между Силвър и няколко души от екипажа. Подмолният готвач се разкрива като жесток пират от бившата шайката на Флинт, чийто повече членове са на палубата на „Испаньола”. Главорезите се готвят да вдигнат бунт в подходящия случай и да се доберат до съкровището. Точно преди Хокинс да е разкрит, някой изкрещява, че приближават земя. Момчето незабавно уведомява доктор Ливси, че иска да свикат събрание, в което има да им каже нещо. Капитан Смолет, скуайъра и Ливси се оттеглят на заслужено празнуване в каютата. След малко Джим е извикан. Момчето накратко разказва всичко, чуто от Силвър. Мъжете в каютата уточняват, че едва на седем души от екипажа е възможно да се разчита, а към останалите дванайсет е нужно да се прояви търпение и предпазливост. Докторът съветва Джим да действа като шпионин сред моряците.

Трета част. Моите приключения на брега[редактиране | редактиране на кода]

След откриването на острова, между екипажа на кораба се появява напрежение, което започва да загатва за предстоящ бунт. Капитан Смолет прави повторно тайно съвещание, в което предлага да позволят на главорезите да слязат на брега, а малкото честни мъже на палубата да избягат с кораба. Планът се проваля, след като Силвър остава на „Испаньола“ повече свои моряци, отколкото свитата на капитана. Хокинс решава да действа и се качва в лодките, заедно със Силвър. Преди да се доберат до брега, момчето скача от плавателния съд и се скрива в гъстата растителност на острова. Навлиза навътре в гората и се спира на едно блато. Известно време оглежда острова. Чува приближаване на хора и се скрива зад един дъб. Вижда Силвър да разговаря оживено заедно с още един мъж от екипажа на име Том. Хокинс се промушва по напред за да чуе разговора им. Силвър убеждава моряка да се присъедини към групата му. Изведнъж се разнася смъртен крясък из острова. Пиратският главатар казва, че това е Алън. Том отказва да се присъедини към пиратите, дори с цената на живота си. Когато мъжа се обръща, за да си тръгне, Силвър хвърля патерицата по него. Уцелва го в гърба и Бен пада. Главорезът довършва жертвата си с ножа. Хокинс припада за кратко от видяното и след като се свестява побягва навътре в гората. Неочаквано из дърветата се промъква странно същество. Постепенно Хокинс разбира, че е човек. Раздърпаният мъж пада на колене и се представя за Бен Гън – бивш пират, част от екипажа на Флинт, който бил изоставен от съратниците си, заради желанието си да намери съкровището на Флинт. Гън престоява три години на самотния остров, през които твърди че открил пиратското имане. Неочаквано прозвучават гърмеж на топ. Джим и Бен се затичват по посока на изстрела. Момчето забелязва в далечината да се вее английското знаме.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Положителни персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Джим Хокинс и съкровището от Островът на съкровищата.
 • Джим Хокинс (Jim Hawkins) – момче в начална тийнейджърска възраст, главно действащо лице и разказвач на по-голяма част от историята. Син на съдържателите на странноприемницата „Адмирал Бенбоу“, разположена в близост до Бристъл, Англия. Хокинс е младеж изпълнен с ентусиазъм към приключенията и опасностите. Изпитва желание да се покаже полезен пред другите, въпреки крехката си възраст. Понякога е буен и не винаги се вслушва в съветите на по-възрастните. Като цяло страхлив, но успява да запази самообладание в кризисни ситуации. Момчето е изключително впечатлено от фигурата на Джон Силвър, дори когато се разкрива, че е разбойник. Изпитва симпатии и към другите авантюристи.
 • Дейвид Ливси (David Livesey) – местен лекар и съдия, придружаващ Хокинс в пътуването. За кратко влиза в ролята на разказвач на част от историята. Ливси е възпитан мъж с приятни маниери и богат речник на изразяване. Спретната и елегантен, носещ бяла напудрена перука. Изключително смел, запазващ самообладание и в най-напрегнатите ситуации. Има високо чувство за справедливост и не понася грубото държание. Джим изпитва уважение и респект към доктора, но той не оказва влияние върху момчето, както фигурата на Джон Силвър.
 • Джон Трелони (John Trelawney) – местен скуайър, който ентусиазирано организира цялото пътуване към острова на съкровището. Той е едър и висок мъж, повече от метър и осемдесет. Има червенеделесто и грубо лице. Избухлив и темпераментен мъж с добро, но наивно, сърце. Духовит и забавен. Подобно на своя приятел доктор Ливси притежава силно чувство за справедливост и ненавижда престъпниците. Главният недостатък му е, че прекалено разговорлив и не може да пази тайна. Отначало не се погажда особено добре с капитан Смолет.
 • Александър Смолет (Alexander Smollett) – главен капитан на кораба „Испаньола“, нает от скуайъра. След разкриването на бунтовниците, става водач на малката група честни авантюристи. Смолет е строг и намусен мъж, който отначало не се харесва на никой. Професионалист към работата, който стриктно спазва всяко правило и не понася неподчинението. Не харесва особено Джим, заради непослушанието му. Самомнителен и подозрителен – пръв изказва предположение, че Силвър и хората са му ненадеждни. Не одобрява прекалената наивност на скуайър Трелони.
 • Бенджамин „Бен“ Гън (Benjamin "Ben" Gunn) – бивш член от екипажа на Флинт, който бил изоставен от съратниците си на Острова на съкровищата, заради неистовото си желание да намери съкровището. Прекарва три години на безлюдния остров, през което време успява да намери пиратското имане без карта. Най-много му липсва от цивилизованият свят сиренето. Джим го намира за стряскащ, но в същото време и насмешлив с налудничавото му държание и раздърпани дрехи. Гън съжалява дълбоко за предишния си живот.
 • Том Редрут (Tom Redruth) – горски пазач, който отговаря за имението на скуайъра. Придружава Трелони в пътуването.
 • Джон Хантър (John Hunter)– прислужник на скуайъра, който участва в пътуването.
 • Ричард Джойс – (Richard Joyce) – друг слуга на скуайъра, който взима участие в пътешествието.
 • Том и Алън (Tom and Alan) – честни моряци, които заплащат с живота си заради това. Убити са от бунтовниците, след като слизат на острова с тях.

Отрицателни персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Дългият Джон Силвър, заедно с Хокинз и своя папгал.
 • Дългият Джон Силвър (Long John Silver) – корабен готвач и главатар на стария екипаж на Флинт. Много висок и едър с месесто и грозновато лице, което винаги е усмихнато. Левият му крак е отрязан чак до бедрото, така че се предвижва умело и пъргаво с патерица. Притежава говорещ папагал, бълващ псувни, кръстен на стария Флинт. Силвър е общителен и забавен човек, чиято фигура пленява хората, включително и Хокинс. Зад приятната му външност обаче се крие кръвожаден и жесток пират. Двуличен и изключително хитър, готов да заблуди и най-подготвения. Целият екипаж на Флинт, включително и предводителя, се е страхувал от Джон.
 • Били Боунс (Billy Bones)– стар моряк, първи помощник на легендарния капитан Флинт и единствения, който знае мястото на заровеното съкровище. Боунс е едър и тромав мъж с грубовато държание. Необщителен и намръщен човек, пристрастен към рома. Пиян, става нахален и раздразлив, често стигащ до физическа саморазправа. Предизвиква страх в околните. Хокинс също се плаши от капитана, но страхът му е премесен с някаква симпатия. Най-големият ужас на Боунс е еднокракия моряк – Дългия Джон Силвър.
 • Флинт (Flint) – легендарен пиратски главатар и капитан на кораба „Уолръс“. В романа само името му се споменава, което всява ужас у всички, а Флинт е изпитвал голям страх и гордост към Джон Силвър, който е служил като старши кормчия на кораба му. Капитанът обаче споделя тайната за местонахождението на съкровището си единствено на своя помощник капитан Били Боунз. Старият Флинт умира от алкохолно отравяне (ром) в Савана.
 • Израел Хендс (Israel Hands) – кормчия на кораба „Испаньола“ и стар другар на Силвър. Не е съгласен с някои заповеди на приятеля си. Предпочита да действа прибързано и жестоко към враговете си. Хендс е лукав и двуличен моряк, който намира смъртта си от ръцете на Джим, при опит да заколи момчето.
 • Слепият Пю (Blind Pew) – сляп и гърбав просяк, който се занимава с грабежи и убийства. Зъл и жилав старец, от който мнозина се боят. Самият Джим го намира за отвратителен и плашещ. Бивш член на пиратите на Флинт. Загубва зрението си, в същата битка, в която Силвър губи крака си. След пиратския живот, натрупал огромно богатство, Пю профуква цялото си състояние и стига да просяшка тояга. За кратко води разбойниците на Флинт. Намира смъртта си под копитата на конски отряд.
 • Черното куче (Black Dog) – бивш член на екипажа на Флинт и после част от свитата на Пю. Неприятен и лукав главорез с восъчнобял тен и с липсващи два пръста на лявата ръка. Джим не го оприличава като моряк.
 • Джоб Андерсън (Job Anderson) – боцман, който след смъртта на г-н Ероу служи и като помощник-капитан.
 • Дик Джонсън (Dick Johnson) – най-младият моряк от екипажа на „Испаньола“. Присъединява се към пиратите, привлечен от сладките приказки на Джон Силвър.

Други персонажи[редактиране | редактиране на кода]

 • Г-н Ероу (Mr. Arrow) – помощник-капитан на „Испаньола“, пристрастен към алкохола, за което не е особено харесва от капитан Смолет. Изчезва безследно по време на пътуването. Описан е мургав стар моря с обеца на ухото и кровоглед.
 • Г-н и Г-жа Хокинс (Mr. and Mrs. Hawkins) – семейството на Джим Хокинс. Майката е описана лукава, но справедлива, а бащата умира в началото на романа.
 • Г-н Данс (Mr. Dance) – митничарски началник и водач на конния отряд, който спасява Хикинс и майка му от шайката на Пю.
 • Догър (Dogger) – един от хората на г-н Данс, който закарва Джим с коня си в селото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Анонс на постановката „Островът на съкровищата“ в Младежкия театър. // Посетен на 2010-01-20.