Островът на съкровищата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Островът на съкровищата
Treasure Island
Treasure Island-Scribner's-1911.jpg
Корица на романа от Charles Scribner's Sons, 1911
Оригинален език английски
Автор Робърт Луис Стивънсън
Първо издание 14 ноември 1883 г.
Флаг на Англия Англия, Лондон
Издателство „Cassell and Company“
Жанрове Приключенски роман
Роман за подрастващи
Вид роман

Издателство в БГ „Народна култура“, София, 1975
Преводач Евгения Паничерска Каменова
Островът на съкровищата в Общомедия

„Островът на съкровищата“ (на английски: Treasure Island) е роман на шотланския писател Робърт Луис Стивънсън, издаден за първи път през 1883 г. в един том. Преди това е публикуван на части в списание за деца, с оригинално заглавие „Корабния готвач или Островът на съкровищата“.

Творбата представлява приключенска история, първоначално предназначена само за деца, но в наши дни ориентирана и към подрастващите читатели. Сюжета се върти около премеждията на Джим Хокинз, който открива карта на заровено пиратско съкровище. Тя отвежда младежът на опасно приключение, в което пиратска шайка и група авантюристи се опитват да се доберат до скритото имане, заровено на екзотичен остров. В много отношения романът притежава и образователна линия, защото се занимава с развитието и израстването на главния персонаж, и може да се причисли към така наречените „билдунгсроман“.

Произведението на Стивънсън е един от най-често драматизираните творби: филмиран, правен на сериал и дори на пантомима. Само BBC е продуцирала поне три телевизионни адаптации. Последната адаптация по романа е анимационният филм „Планетата на съкровищата“ на Дисни; както заглавието подсказва, действието се измества в космическото пространство. Книгата е адаптирана във футуристичен пълнометражен анимационен филм и от българският режисьор-аниматор Румен Петков.

Последната драматизация е от американския драматург Кен Лудвиг от 2007 г. След огромния си успех в Хюстън и Лондон, тя е поставена и в София - в Младежки театър „Николай Бинев“ от режисьора Петър Кауков.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Морският капитан Били Боунз отсяда в селската странноприемница „Адмирал Бенбоу“, разположена в близост да Бристъл. Новодошлият се държи потайно, отбягва хората и дори започва да плаща на сина на съдържателя Джим Хокинз, да си отваря очите за моряк с един крак. Старецът остава за дълго в странноприемницата, разорявайки собствениците ѝ с пиянските си изпълнения и грубо държание. Един ден Боунз е посетен от стар негов приятел с прякор Черното куче. Между двамата избухва свада. Черното куче побягва, а Капитана получава удар. Старият моряк пренебрегва съвета на местния лекар д-р Ливси да спре алкохола и скоро състоянието му се влошава още повече. Усещайки своя неизбежен край, той споделя на Хокинз, че е преследван от екипажа на Флинт.

През един мъглив ден сляп просяк на име Пю дава на морския вълк „черния знак“ – късче хартия, почернено от едната страна, което го предупреждава, че хората на Флинт ще навестят стареца в десет часа. Веднага щом получава лошата вест, Боунз пада мъртъв на пода. Хокинз и майка му остават в странноприемницата, за да вземат дължимото, намиращо се в стария сандък на покойника. Главорезите започват да пристигат и двамата напускат хана, скривайки се под един мост. Хората на Флинт опустошават хана, водени от Пю, който се вбесява, че книжата на капитана, взети от Хокинз и заповядва на хората си да открият майката и сина. Прозвучава сигнал, че главорезите трябва да омитат. Те забравят слепеца и той намира смъртта си под копитата на спасителния отряд, идващ от селото. Хокиз е откаран в дома на доктор Ливси.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

  • Джим Хокинз – момче в начална тинейджърска възраст, главно действащо лице и разказвач на историята. Син на съдържателите на странноприемницата „Адмирал Бенбоу“, намираща се в близо до Бристъл, Англия. Въпреки че е страхлив, Хокинз съумява да поема смелост и решителност в затруднени ситуации.
  • Доктор Ливси – местен лекар и съдия, придружаващ Хокинз в пътуването. Ливси е възпитан мъж с приятни маниери. Спретната и елегантен, носещ бяла напудрена перука. Изключително смел, запазващ самообладание и в най-напрегнатите ситуации. Има високо чувство за справедливост и не понася грубото държание.
  • Били Боунз – стар моряк, първи помощник на легендарния капитан Флинт и единствения, който знае мястото на заровеното съкровище. Боунз е груб и необщителен човек, пристрастен към рома. Пиян става нахален и раздразлив. Капитана е едър и тромав, мъкнещ се с мръсни дрехи.
  • Черното куче – бивш член на екипажа на Флин и после част от свитата на Пю. Неприятен и лукав главорез с восъчнобял тен и с липсващи два пръста на лявата ръка.
  • Слепият Пю – сляп и гърбав просяк-престъпник, водач на бившата група на Флинт. Изключително зъл и смъртоносен. Джим го намира за отвратителен и плашещ.
  • Г-н и Г-жа Хокинз – семейството на Джим Хокинз. Майката е описана лукава, но справедлива, а бащата умира в началото на романа.
  • Флинт – легендарен пиратски главатар, който единстено на своя помощник капитан Били Боунз поверява тайната за местонахождението на съкровището си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Анонс на постановката „Островът на съкровищата“ в Младежкия театър. // Посетен на 2010-01-20.