Отдел „Народни съвети и Отечествен фронт“ при ЦК на БКП (1954)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Отделът „Народни съвети и Отечествен фронт“ при ЦК на БКП е най-кракто съществувалият отдел на ЦК на БКП (1954)[1].

Създаден е по решение на Политбюро в края на 1953 г. чрез обединяването на сектор „Народни съвети“ при отдел „Административен“ и сектор „Отечествен фронт“ при отдел „Партийни, профсъюзни и младежки органи“. Новосъздаденият отдел е наречен „Народни съвети и Отечествен фронт“ и съществува само няколко месеца.

По решение на Политбюро от 11 март 1954 г.[2] той се обединява с отдел „Административен“ и става сектор „Народни съвет и Отечествен фронт“ към същия отдел.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Фонд 1 Б, опис 29, 2 а.е., 6 февруари-27 март 1954 г.
  2. Ф. 1Б; оп. 6; а.е. 2058, Протокол № 79 от 11 март 1954 г. от заседание на Политбюро (ПБ) на ЦК на БКП с взети решения за: поемане ръководството на ПБ от Вълко Червенков; структурни промени на отделите в ЦК на БКП; утвърждаване на Енчо Стайков за главен редактор на в. „Работническо дело“; кадрови промени в Министерството на народната отбрана и Министерството на външните работи; назначаване на Рада Тодорова за председател на Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина; преминаване на Военнополитическата академия към 3-годишен курс на обучение; изпращане в партийните и комсомолските школи на Азербайджан на партийни работници и младежки деятели – турци; определяне броя на специалностите на аспирантите и студентите в СССР; насрочване на избори за народни представители в избирателните райони на починалите Стела Благоева и Асен Греков; избиране на Никола Куфарджиев за подпредседател на Централния съвет на Доброволната организация за съдействие на отбраната (ДОСО); отклоняване на предложението за помилване на затворника Димитър Колев; отклоняване на предложението за прекратяване на следствието срещу Веселин Вълков; издаване на седмичен вестник в Михайловград; наказанието на Васил Иванов, наложено от партийната организация при ЦК на БКП, с. 2 т. 3.