Отдел „Промишлен“ при ЦК на БКП

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Отделът „Промишлен“ при ЦК на БКП е създаден с решение на Политбюро от 6 ноември 1950 г.[1] като отдел „Промишлено-транспортен“. От 11 март 1954 г. се разделя на два отдела: „Промишлен“ и „Строителство, транспорт и съобщения“[2].

Отделът е помощен и изпълнителен орган на ЦК и се ръководи от завеждащ отдел. Наблюдава се от член на Политбюро или секретар на ЦК на БКП[3]. Съществува самостоятелно до началото на 1984 г. При извършената тогава реорганизация на апарата на ЦК на БКП отделът е закрит, а функциите и задачите му са прехвърлени на новосъздадения отдел „Икономическа и научно-техническа политика[4].

Завеждащи отдела[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ф. 1Б; оп. 6; а.е. 1104, Протокол № 398 от 6 ноември 1950 г. от заседание на Политбюро (ПБ) на ЦК на БКП с взети решения за: разпределяне на работата между Секретариата на ЦК на БКП и ПБ; закриване на отдел „Стопански“, създаване на отдели „Промишлено-транспортен“ и „Планово-финансово-търговски“ на ЦК; преименуване на отдели в ЦК, с. 1 т. 3.
  2. Ф. 1Б; оп. 6; а.е. 2058, Протокол № 79 от 11 март 1954 г. от заседание на Политбюро (ПБ) на ЦК на БКП с взети решения за: поемане ръководството на ПБ от Вълко Червенков; структурни промени на отделите в ЦК на БКП; утвърждаване на Енчо Стайков за главен редактор на в. „Работническо дело“; кадрови промени в Министерството на народната отбрана и Министерството на външните работи; назначаване на Рада Тодорова за председател на Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина; преминаване на Военнополитическата академия към 3-годишен курс на обучение; изпращане в партийните и комсомолските школи на Азербайджан на партийни работници и младежки деятели – турци; определяне броя на специалностите на аспирантите и студентите в СССР; насрочване на избори за народни представители в избирателните райони на починалите Стела Благоева и Асен Греков; избиране на Никола Куфарджиев за подпредседател на Централния съвет на Доброволната организация за съдействие на отбраната (ДОСО); отклоняване на предложението за помилване на затворника Димитър Колев; отклоняване на предложението за прекратяване на следствието срещу Веселин Вълков; издаване на седмичен вестник в Михайловград; наказанието на Васил Иванов, наложено от партийната организация при ЦК на БКП, с. 2.
  3. Фонд 1 Б, опис 19, 534 а.е., 1950-1963 г.
  4. Фонд 1 Б, опис 44, 70 а.е., 1964-1971 г.
  5. Протокол № 817 от 13 октомври 1983 на Политбюро на ЦК на БКП, с. 17