Оуън Колфър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Оуън Колфър
Eoin Colfer.jpg
Роден 14 май 1965 г. (52 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Република Ирландия Ирландия
Жанр фентъзи
Уебсайт Страница в IMDb
Оуън Колфър в Общомедия

Оуън Колфър (на английски: Eoin Colfer) е ирландски писател.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Оуън Колфър е роден на 14 май 1965 г. в град Уексфорд, Ирландия. Завършил е висше образование в Дъблин, след което се връща в родния си град. Известно време работи като педагог в градското начално училище, както и като духовник в местната църква.

През 2001 г. излиза първата му книга от поредицата за вундеркиндът – магьосник Артемис Фоул. И днес всяка книга от поредицата е бестселър и носи световна популярност на автора си.

Книги от поредицата Артемис Фоул[редактиране | редактиране на кода]

До сега са издадени осем книги, като три са преведени на български:

01.Тайната на Артемис Фоул

Анотация:"Името му е Фоул… Артемис Фоул и скоро няма да го забравите. Не си помисляйте да го сравнявате с Хари Потър. Артемис Фоул е „лошо момче“. Общо е само увлечението, с което обръщате страниците."

02.Артемис Фоул:Арктическият инцидент

Анотация:Някой снабдява гоблините с човешки батерии. Капитан Бодлива Зеленика от Гноморазузнаването е убедена, че за това е отговорен стария ѝ враг – тринайсетгодишинят Артемис Фоул. Но дали е така? Артемис си има собствени проблеми за решаване: искат откуп за освобождаването на баща му и само чудо може да го спаси. Може би този път един гениален план не е достатъчен. Може би този път Артемис се нуждае от помощ.

03.Артемис Фоул:Кодът на вечността

Анотация:Артемис Фоул е сглобил суперкомпютър от открадната фина техника. В лоши ръце той би могъл да се окаже фатален както за хората, така и за феите. Но няма защо да се тревожим, Артемис има блестящ план. Няма да го използва, само ще го покаже на безскрупулен американски бизнесмен, който има връзки с мафията. Ще бъде с верния си телохранител Бътлър. Какво би могло да се обърка?

04.Артемис Фоул:Измамата на опала

05.Артемис Фоул:Изгубената колония

06.Артемис Фоул:Времевия парадокс

07.Артемис Фоул:Комплекс Атлантис

08.Артемис Фоул:Последният пазител