Оуън Колфър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Оуън Колфър
Роден 14 май 1965 г. (57 г.)
Професия писател
Националност  Ирландия
Жанр фентъзи
Подпис Eoin colfer signature.png
Уебсайт
Оуън Колфър в Общомедия

Оуън Колфър (на английски: Eoin Colfer) е ирландски писател.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Оуън Колфър е роден на 14 май 1965 г. в град Уексфорд, Ирландия. Завършил е висше образование в Дъблин, след което се връща в родния си град. Известно време работи като педагог в градското начално училище, както и като духовник в местната църква.

През 2001 г. излиза първата му книга от поредицата за вундеркиндът – магьосник Артемис Фоул. И днес всяка книга от поредицата е бестселър и носи световна популярност на автора си.

Книги от поредицата Артемис Фоул[редактиране | редактиране на кода]

Издадени са осем книги, като три са преведени на български:

 1. Тайната на Артемис Фоул
  • "Името му е Фоул… Артемис Фоул и скоро няма да го забравите. Не си помисляйте да го сравнявате с Хари Потър. Артемис Фоул е „лошо момче“. Общо е само увлечението, с което обръщате страниците."
 2. Артемис Фоул:Арктическият инцидент
  • Някой снабдява гоблините с човешки батерии. Капитан Бодлива Зеленика от Гноморазузнаването е убедена, че за това е отговорен старият ѝ враг – тринайсетгодишинят Артемис Фоул. Но дали е така? Артемис си има собствени проблеми за решаване: искат откуп за освобождаването на баща му и само чудо може да го спаси. Може би този път един гениален план не е достатъчен. Може би този път Артемис се нуждае от помощ.
 3. Артемис Фоул:Кодът на вечността
  • Артемис Фоул е сглобил суперкомпютър от открадната феина техника. В лоши ръце той би могъл да се окаже фатален както за хората, така и за феите. Но няма защо да се тревожим, Артемис има блестящ план. Няма да го използва, само ще го покаже на безскрупулен американски бизнесмен, който има връзки с мафията. Ще бъде с верния си телохранител Бътлър. Какво би могло да се обърка?
 4. Артемис Фоул:Измамата на опала
 5. Артемис Фоул:Изгубената колония
 6. Артемис Фоул:Времевия парадокс
 7. Артемис Фоул:Комплекс Атлантис
 8. Артемис Фоул:Последният пазител[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Заглавията на последните 5 книги на са официални, поради факта, че само първите 3 книги от поредицата имат официален превод на български.