Охлюв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Охлюви)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Градински охлюв
Общоприето наименование
Терминът „Градински охлюв“ се използва на български за няколко отделни таксона.
Helix aspersa-Nl.jpg
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Двустранно симетрични (Bilateria)
надтип:Спиралови (Spiralia)
тип:Мекотели (Mollusca)
клас:Коремоноги (Gastropoda)
Включени групи
Градински охлюв в Общомедия
[ редактиране ]

Охлюви се наричат повечето мекотели от представителите на клас Коремоноги, които имат спиралообразна и възобновима черупка.[1]

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Класът обединява водни и сухоземни представители. Охлювът рапан живее на неголяма дълбочина в Черно море, обикновено на скалисто дъно. Той е пренесен през 40-те години на 20 век от Японското море и се храни главно с черна мида.

  • Големият и малкият блатен охлюв се срещат в блата, езера, заблатени участъци на реки и други малки водоеми. Големият блатен охлюв е всеяден вид. Обитава водната растителност на повърхността на водата. Снасят яйцата си в дълги шнурове, които прикрепва към подводни предмети.
  • Градинският охлюв е сухоземен обитател и е от групата безгръбначни животни. Среща се в градините, пасищата и лозята. Той е растителнояден, активен през нощта. При движение кожата на краката отделя слузест секрет, който подпомага придвижването на животното по различни повърхности. Градинският охлюв е хермафродитно животно с пряко развитие. Охлювът през зимата се заравя в почвата и спи зимен сън.[източник? (Поискан преди 75 дни)]
  • Голите охлюви са с редуцирана черупка, която е частично или напълно скрита под мантията. Някои от тях са вредители по зеленчукови насаждения, а други – в горите, парковете и градините.

Морфология[редактиране | редактиране на кода]

Охлювът има черупка, която е образувание на кожата. Те я сменят, когато тя стане прекалено малка за тях. Тя се нарича мантия и е трислойна – седефен, варовиков и рогов слой.

Тялото има глава с чифт очи и от един до два чифта пипала, туловище и мускулест крак. Появява се език със „зъбчета“ (твърдо вещество) и гуша. Тялото е асиметрично, вместено с помощта на два мускула във варовитата черупка.

Храносмилателна система[редактиране | редактиране на кода]

Храносмилателната система има обичайно устройство, но променено разположение. Анусът се намира над или отстрани на главата. Кръвоносната система не е затворена.

Нервна система[редактиране | редактиране на кода]

Нервната система има множество ганглии. Могат да бъдат с 5 или 7 чифта или без оформени такива, само с нервно стъбло.

Полова система[редактиране | редактиране на кода]

Охлювите са хермафродити, развиват се пряко.

Snail diagram-bg.svg
Диаграма на анатомията на охлюва.

Охлювите могат да прекарат 3 години в сън.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]