Охридско споразумение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анекс към Охридското споразумение, Държавен архив на Република Македония

Охридският рамков договор (на македонска литературна норма: Охридски рамковен договор; на албански: Marrëveshja e Ohrit – Споразумение от Охрид) е мирен договор, подписан от правителството на Северна Македония и представители на етническите албанци на 13 август 2001 г.

Споразумението прекратява въоръжения конфликт между Армията за национално освобождение и македонските сили за сигурност и поставя основата за подобряване на правата на етническите албанци.[1]

Договорът предвижда и промяна в официалните езици в страната на общинско равнище – занапред всеки език, говорен от над 20% от населението в дадена община, става официален наред с македонския език в съответната община. Понастоящем само албанското малцинство с приблизително 25% от населението изпълнява този критерий.

История[редактиране | редактиране на кода]

Споразумението е предшествано от Охридските дискусии – серия от разговори между албанските и македонски представители, заедно с представители от Съединените щати и Европейския съюз. Разговорите се провеждат в Охрид.

Договорено е от Зоран Жилевски, главен секретар на президента Борис Трайковски. Македонската страна е представена от партиите ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, а албанската – от ДПА и ПДП. Макар че активно участва в конфликта, Армията за национално освобождение не взима пряко участие в разговорите[2].

Подписали[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония