Охридско споразумение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Охридско споразумение
Охридски рамков договор
Приложение към Охридското споразумение, ДА на Северна Македония
Приложение към Охридското споразумение, ДА на Северна Македония
Информация
Видспоразумение
Подписване13 август 2001 г.
МястоОхрид, Северна Македония
ПодписалиБорис Трайковски
Любчо Георгиевски
Бранко Цървенковски
Арбен Джафери
Имер Имери
Франсоа Леотард
Джеймс Пардю
Езиканглийски

Охридският рамков договор (на македонска литературна норма: Охридски рамковен договор; на албански: Marrëveshja e Ohrit – Споразумение от Охрид) е вътрешнополитическо споразумение за примирие, подписано от президента и премиера на Република Македония и представители на 4 политически партии (включително на етническите албанци) в Охрид на 13 август 2001 г.

Споразумението прекратява въоръжения конфликт между Армията за национално освобождение и македонските сили за сигурност и поставя основата за увеличаване на правата на етническите албанци.[1]

Договорът предвижда и промяна в официалните езици в страната на общинско равнище – занапред всеки език, говорен от над 20% от населението в дадена община, става официален наред с македонския език в съответната община. Понастоящем само албанското малцинство с приблизително 25% от населението изпълнява този критерий.

История[редактиране | редактиране на кода]

Споразумението е предшествано от Охридските дискусии – серия от разговори между албанските и македонски представители, заедно с представители от Съединените щати и Европейския съюз. Разговорите се провеждат в Охрид.

Договорено е от Зоран Жилевски, главен секретар на президента Борис Трайковски. Македонската страна е представена от партиите ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, а албанската – от ДПА и ПДП. Макар че активно участва в конфликта, Армията за национално освобождение не взима пряко участие в разговорите[2].

Подписали[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brunnbauer, Ulf. The implementation of the Ohrid Agreement: Ethnic Macedonian resentments (PDF) // Journal on Ethnopolitics and Minority Issues in Europe (1/2002). 2002. Архивиран от оригинала на 2009-03-05. Посетен на 28 декември 2008.
  2. The Ohrid Framework Agreement Negotiations by Vasko Popetrevski and Veton Latifi Архив на оригинала от 2015-05-18 в Wayback Machine. (as a PDF)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]