Ошиканго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ошиканго
Namibia relief location map.jpg
-17.3964° с. ш. 15.8903° и. д.
Ошиканго
Страна Флаг на Намибия Намибия
Официален сайт http://www.alan.org.na/helaonafidi/index.html
Ошиканго в Общомедия

Ошиканго (на английски Oshikango) е малко градче в Регион Охангвена, северна Намибия, в близост до границата с Ангола.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 2005 г. започва втория етап на строежа на северното продължение на Транс Намиб, отсечката Ошиканго – Ошивело. В средата на следващата година линията достига до Ондангва, като завършената до момента отсечка бива открита официално от правителството. Влакът наречен с името Onghulumbase днес пътува по четири пъти седмично до Виндхук и обратно.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Избирателен окръг Ошиканго включва множество села. Подобно на Охангвена и Ошиканго е развит бизнес център в района. Селяните се прехранват от растениевъдство като понасят рисковете на сушата. Най-известното село е Оканхуди, родното място на Хификепуне Похамба, настоящия президент на Намибия.

Икономически града е активен. Съществува проект за създаване на голям град с името Хелао Нафиди (Helao Nafidi Town). Този град ще трябва да обедини много села. Плановете са да бъдат построени казино, плувен басейн, клуб, център за забавления, търговски център и множество модерни сгради.

ХИВ[редактиране | редактиране на кода]

Проституцията е широко разпространена в града и много хора се прехранват от нея. В резултат на това броят на заболелите от ХИВ/СПИН в Ошиканго е най-голям в Регион Охангвена.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Препратки[редактиране | редактиране на кода]