О, колко хубаво е в Панама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
О, колко хубаво е в Панама
Oh, wie schön ist Panama
АвторЯнош
Първо издание2009 г.
България
ИздателствоСас Дивелъпмънт ООД
Оригинален езикбългарски
Жанрдетска книга
ISBNISBN 978-954-92413-1-0

О, колко хубаво е в Панама е детска книжка на известния немски писател и илюстратор Янош. Издадена е на 15.03.1978 и е отличена с Литературна Награда на Немската младеж.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Двамата неразделни приятели Тигърчо и Мечо живеят щастливо в уютната си къщичка близо до реката. Мечо е запален рибар, а Тигърчо събира гъби и си има малко пате на райета и колелца. Един ден по реката идва сандък с надпис „Панама“. Мечо подушва миризмата на банани и решава, че Панама е страната на мечтите му. Той разказва на Тигърчо за своята страна мечта и двамата решават да я открият заедно. На следващия ден, двамата герои тръгват към голямото си приключение с тенджера за готвене, въдица, шапка и тигровото пате. По време на пътуването си те срещат различни животни. Повечето от тях не знаят къде е Панама, а някои от тях им дават погрешни упътвания. Двамата приятели се въртят в кръг и в крайна сметка се връщат в стария си дом, но не могат да го познаят. Виждат табелка с надпис „Панама“ и решават, че са открили страната на своите мечти.

Филм[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 година по книгата е направен анимационен филм, но с доста разлики от оригиналния сюжет. Във филма Тигърчо и Мечо попадат на необитаем остров, като смятат, че са открили Панама. След множество разочарования решават да се върнат у дома. Самият Янош критикува сценаристите за промените.