Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ПГМЕТТ „Христо Ботев“)
Направо към: навигация, търсене
ПГМЕТТ „Христо Ботев“
Информация
Седалище Шумен, Област Шумен,
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 1971
Вид професионална гимназия
Финансиране държавно
Навигация
Адрес бул.„Велики Преслав“ № 51
Сайт pgmett.shumen.icon.bg

ПГМЕТТ „Христо Ботев“ (Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“) е средно училище в Шумен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Професионалната гимназия придобива облика си през 2008 г със Заповед № РД 14-50 от 16.04.2008 г. на Министъра на образованието и науката.

Обединява две училища със сродни специалности: Професионална гимназия по механотехника, електроника и транспорт „Христо Ботев“ и Професионална гимназия по телекомуникации.

Историята на Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ гр. Шумен започва от началото на учебната 1949 – 1950 година, като Механо-електротехническа гимназия.

На 1 септември 1953 г. гимназията се преименува в Техникум по механо- електротехника, а на 1 септември 1954 година Техникумът по механо-електротехника се преименува в Техникум по машиностроене и уредостроене.

Преломен момент в развитието на Техникума е построяването на машиностроителен завод в Шумен (днес „Мадара" АД). За да отговори на необходимостта от специалисти, техникумът значително повишава първоначално определения си прием, включително и вечерна паралелка.

На 1 септември 1958 г Техникумът по машиностроене и уредостроене се преименува в Техникум по механотехника, а на 1 септември 1963 година приема за свой патрон Христо Ботев и се преименува в Техникум по механотехника „Христо Ботев“.

За своето съществуване Техникумът е подготвил среднотехнически кадри по специалностите: Технология на машиностроенето – Студена обработка; Технология на машиностроенето – Топла обработка; Автомобили; Металургия на цветните метали; Автоматизация на производството; Електрообзавеждане на промишлени предприятия.

През 1996 година, Техникумът по механотехника "Христо Ботев "окончателно се преименува в Техникум по механотехника, електроника и транспорт „Христо Ботев“, с което наименование се привежда напълно в съответствие с предмета на неговата дейност.

Професионална гимназия по телекомуникации е създадена през 1971 година като Техникум по съобщенията – за подготовка на кадри за системата на съобщенията – като учебно заведение с прием след средно образование. От 1996 година в училището се обучават ученици с прием след завършен седми клас и завършено основно образование по специалността "Съобщителна техника“. През 2003 г. Училището е преобразувано в Професионална гимназия по телекомуникации. От следващата година се предлага обучение по специалностите „Микропроцесорна техника“ и „Кинотехника и аудио- и видеосистеми“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]