Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
ППМГ „Академик Никола Обрешков“
Разград
ОУ „Васил Левски“ - западна фасада.jpg
Информация
Седалище Разград, Област Разград,
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 1972
Вид Гимназия
Директор Мануел Василев Чутурков
Учители Мануел Василев, Калина Иванова, Надежда Димитрова, Кремена Стоянова, Лена Петкова, Анета Инова, Емилия Станкова, Пламена Георгиева, Христо Терзиев, Румяна Григорова, Нели Стоянова, Надя Добрева, Незиха Арабаджиева, Величка Маркова, Олга Събева, Светлана Занкова, Веселин Веселинов, Дияна Добрева, Милена Стоянова, Геновева Пенева, Христо Червенски, Мариана Николова, Екатерина Колева, Нина Дойнова, Стоянка Димитрова, Теодор Тодоров, Веселин Керемедчиев, Георги Димитров, Радостина Рахчева, Антоанета Костадинова, Елена Ачева, Румяна Райчева, Светла Възелова, Доротея Райкова, Ирина Минкова.
Ученици 500
Финансиране Общинско
Публични характеристики
Девиз Ние можем
Празник шести март (06.03)
Навигация
Адрес бул.„Княз Борис I“ № 62
Сайт www.pmgrz.net

Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ е училище в град Разград.

История[редактиране | редактиране на кода]

Математическата гимназия е първото профилирано училище в Разград, основано на 1 септември 1972 г. Профилът е природо-математически. Няма собствена сграда. Работи на две учебни смени. Обучават се 500 ученици в 20 паралелки. Директор на гимназията е Мануел Василев Чутурков. [1].

През 1990 г. започва интензивното обучение по английски език в Разград и това е именно в тази гимназия. През 1975 г. започва провеждането на ежегодния Турнир „Обрешков“. В началото е финансиран от Общинския съвет, а впоследствие изцяло от училищния бюджет. Понастоящем се провежда по математика, информатика, информационни технологии, география, физика, биология и химия.

Близо 4 000 ученици са получили средното си образование в ПМГ.

Директорите през годините са Салим Новманов, Фильо Филев, Йонка Дянкова, Венета Станчева, Мануел Чутурков.

Над 100 са учителите и служителите, отдали професионалния си опит на това училище. Училището е удостоено с наградата „Никола Икономов“ на Община Разград, връчена на 24 май 2013 г., първото и единственото досега училище в общината, получило тази награда.

Учител на годината на общината през 2014-та е г-жа Венета Николаева Ненчева – старши учител по химия и опазване на околната среда, а през 2016-та е Елена Илиева - учител по английски език.

Наградата „Никола Икономов“ на Община Разград за 24 май 2014 г. получава г-н Христо Петров Червенски – учител по физика.

На 1 ноември 2014 г. наградата на Община Разград „Никола Икономов“ получава и директора на гимназията – Мануел Василев Чутурков.

От 11 до 13.03.2016 г. в Бургас се провежда традиционното Пролетно състезание по физика. Разград е представен от Цветан Димитров, ученик от 12.а клас. Той завоюва втора награда в своята възрастова група. Понастоящем студент в Манчестър.

10 ученици – 6 национални олимпиади, това е равносметката, която прави през месец април 2016 г.

ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ – Разград. Единствено Математическата гимназия представи Разградска област на националните кръгове по физика (Цветан Минков, ученик на Христо Червенски), математическа лингвистика (Силвия Йонкова с преподавател Емилия Станкова) и история и цивилизация (Ивайло Тихолов, ученик на Татяна Матеева).

Ивайло Тихолов е лауреат на националната олимпиада по история за 2016 г., понастоящем студент в СУ.

По география Разград е представен от три училища, но успехът на ПМГ е особено голям, тъй като в най-голямата възрастова група 10-12 клас до национален кръг са допуснати само 17 ученици от страната, постигнали над 140 точки. За сравнение – градове с традиции в преподаването на географията като София и Стара Загора няма да имат представител от 10-12. клас по география, а Разград ще бъде представен от абитуриента Добромир Манолов с преподавател Веселин Керемедчиев.

Традиционно на национална олимпиада по биология се класират ученици от „биологическата“ паралелка в ПМГ. Тази година се класира абитуриентката от ПМГ Ива Андреева с преподавател Светлана Занкова. Сега Ива следва медицина в Плевен.

На националната олимпиада по техническо чертане участват Борис Димов, Георги Георгиев, Адриана Миленова /миналогодишният първенец в България/, Мартин Пенев и Александър Цонев.

На десетото национално състезание WEBLOZ 2016` Каролина Петрова Колева спечели трето място в категорията уебсайт. Каролина е миналогодишен победител в тази категория.

За девета поредна година нямаме слаби оценки на матурата по БЕЛ и ППМГ е на 51 място в България.

С новото законодателство от 1 август 2016 г. гимназията е общинско училище. Според вида на подготовка училището е неспециализирано. Според етапа или степента на образование училището е гимназия. Според съдържанието на подготовката гимназията е профилирана. При условията и по реда на ЗПУО ППМГ “Акад.Н.Обрешков” - Разград осъществява обучение от прогимназиалния етап /пети клас/ на основната степен на образование.

Паралелки[редактиране | редактиране на кода]

 • Математика и Информационни технологии с интензивно изучаване на Английски език
 • Информатика и Математика с интензивно изучаване на Английски език
 • Биология и Химия с интензивно изучаване на Английски език
 • Информационни технологии и География с интензивно изучаване на Английски език

И четирите паралелки са с допълнително изучаване на Български език и литература.

Право на участие в приема в V клас със засилено изучаване на математика и български език и литература за учебната 2016/2017 година в ППМГ “Акад.Н.Обрешков” - Разград имат ученици, които:

 1. Успешно са завършили началния етап на основно образование;
 2. Явили са се на националното външно оценяване в IV клас;
 3. Участвали са в олимпиада по математика на областно ниво;
 4. Участвали са в две от математическите състезания, включени в календара на МОН: Пролетни математически състезания, 31.03-.2017- 02.04.2017г. в гр. Варна; Математическо състезание „Европейско кенгуру” /областен и/или национален кръг/; Математическо състезание "Питагор" за ученици от 4 клас - 14 май 2017 г. Състезанията, в които участва ученикът, не може да бъдат срещу заплащане на такса или дарение.

Учениците се класират въз основа на:

 1. резултата от националното външно оценяване по математика;
 2. успеха от учебните предмети, изучавани в задължителни и избираеми учебни часове от удостоверението за завършен начален етап на основно образование, превърнат по скала в точки;
 3. резултатите от най-малко две състезания и/или олимпиада по математика.

За участие в класирането учениците подават:

 1. заявление до директора;
 2. копия на документите за резултатите от състезанията и/или олимпиадите;
 3. копие на удостоверение за завършен начален етап.

Учениците могат да кандидатстват едновременно в повече от едно училище и една област.

Педагогическият съвет определя методиката за извършване на класирането и може да определи различна тежест на резултатите от състезанията и/или олимпиадата по математика. Когато в класирането има ученици с равен резултат и с броя им се надхвърля държавният план-прием, те се подреждат по критерии, определени с решение на педагогическия съвет на училището. Критериите осигуряват приемане на учениците в рамките на утвърдения държавен план-прием. Решенията ще бъдат представени на началника на РУО и ще бъдат обявявени на сайта на гимназиятаи в РУО в срок до 15 януари 2017 г.

Приемът в V клас се извършва от ППМГ “Акад.Н.Обрешков” до 15 юли 2017 г. за предстоящата учебна 2017/2018 година. За записване приетите ученици подават заявление до директора на училището, оригинал на удостоверение за завършен начален етап на основно образование и служебна бележка с резултатите от олимпиадата и състезанието.

Над утвърдения държавен план-прием се приемат:

 1. близнаци в паралелката, в която един е приет по общия ред въз основа на резултатите от класирането;
 2. ученик с двама починали родители при заявено от него желание, ако отговаря на условията за кандидатстване.

До 15 юли 2017 г. директорът на ППМГ “Акад.Н.Обрешков” - Разград уведомява началника на регионалното управление на образованието за броя на записаните ученици в V клас. Ако записаните ученици са под норматива за минимален брой /18/, паралелката се закрива от началника на регионалното управление на образованието и учениците продължават образованието си в друго училище.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

 1. Природо-математическа Гимназия „Акад.Никола Обрешков“, „Guide-Bulgaria.com“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]