Павел Александрович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Княз Павел Алексанрович Романов
руски потмоствен княз, син на цар Александър II
Княз Павел Алексанрович Романов 
Роден: 3 октомври 1860 г.
?
Починал: 30 януари 1919 г. (58 г.)

Княз Павел Алексанрович Романов е 6-ят син на руския император Александър II и 8-то му дете от неговата първа съпруга - императрица Мария Александровна.

Неговото раждане е отпразнувано с преименуването на град Павлодар в Казахстан. Павел Александрович постъпва в руската армия и се издига до генерал-адютант, но остава известен като галантен, религиозен и земен човек.

Първи брак[редактиране | редактиране на кода]

Княз Павел и първата му съпруга принцеса Александра

На 17 юни 1889 г. в Санкт Петербург Павел Александрович сключва брак с принцеса Александра Гръцка, която му ражда две деца:

  1. Княгиня Мария Павловна (1890-1958)
  2. Княз Дмитри Павлович (1891-1941)

Александра е правнучка на цар Николай I, а това означава, че Павел Александрович се омъжил за дъщеря на свой братовчед.

Александра почива само няколко часа след раждането на Дмитри. Тя лекомислено скочила в чакаща лодка на река Москва, което причинило преждевременно раждане. Дмитри се родил в часовете след инцидента. Александра изпаднала в кома и никога не се събудила.

Втори брак[редактиране | редактиране на кода]

Княз Павел, втората му съпруга Олга и трите им деца.

През 1893 г. младият вдовец става близък с Олга Валериановна Карнович, която няма благороднически произход. Година по-късно иска разрешение от Николай II да се ожени за нея, но царят отказва и двойката се установява в Париж. На 10 октомври 1902 г. те сключват брак в православната църква в Ливорно, Италия. Баварското правителство удостоява Олга с титлата графиня на Хоенфалзен през 1904 г., но бракът причинява скандал в руския царски двор. Павел е отстранен от неговите военни правомощия и цялата му собственост е конфискувана, а неговият брат княз Сергей е назначен за настойник на Мария и Дмитри.

В продължение на много години Павел Александрович живее в изгнание във Франция с Олга и техните три деца: Владимир, който става забележителен поет, и дъщерите му Ирина и Наталия. Все пак царският двор реабилитира Павел и той се завръща в Царское село. През 1915 г. царят удостоява Олга и децата им с титлите княз и княгиня Палей. Техните деца също стават княз Владимир Павлович Палей, княгиня Ирина Павловна и княгиня Наталия Павловна Палей.

Първа световна война[редактиране | редактиране на кода]

По време на Първата световна война Павел е назначен за командващ на Първи корпус на Императорската гвардия, а по-късно е преместен по ново назначение в главната квартира на царя. През 1917 г. той опитва да убеди суверена да дари конституция, но опитите му се провалят. Въпреки това той е един от малкото членове на царското семейство, които остават близки с императрица Александра Фьодоровна през последните дни на стария режим.

Революция и смърт[редактиране | редактиране на кода]

След като болшевиките заграбват властта, Павел и негово семейство срещат ужасни мъчения. Цялото им имущество е конфискувано, те живеят под непрестанен тормоз и през март 1918 г. синът му Владимир е изпратен в изгнание в Урал, където е екзекутиран на 18 юли 1918 г. в минните тунели близо до град Алапаевск.

През август 1918 г. Павел е арестуван и отведен в затвор в Санкт Петербург. Неговото здравословно състояние е доста лошо. Съпругата му прави всичко по силите си, за да го освободи. Но нейните опити се оказват безполезни – на 29 януари] 1919 г. Павел е преместен в Петропавловската крепост и през първите часове на деня е разстрелян заедно с братовчедите си княз Дмитрий Константинович, Николай Михайлович и Георги Михайлович.

Там те са погребани в масов гроб. Болшевиките отказват на обезумялата от мъка принцеса Палей правото да погребе съпруга си. Тялото на Павел и 3-та му братовчеди е открито през 2011 г. [1].

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Княз Павел е патрон на българския град Павел баня. През 2018 г. в селището е издигнат негов паметник[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Видео: Биография на княз Павел и участието му в Руско-турската освободителна война