Павел Патев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Павел Патев
български зоолог
Като директор на Софийския зоопарк през 1939 г.
Като директор на Софийския зоопарк през 1939 г.

Роден
Пловдив, България
Починал
22 март 1950 (61 г.)
София, България
Научна дейност
Област Биология

Павел Атанасов Патев е виден български зоолог, протозоолог, фитопатолог и орнитолог, работил главно в областта на орнитологията и поставил основите на орнитологията като наука в България.

Той е полиглот, владее свободно и води активна кореспонденция на френски, английски, немски и руски език.

Автор е на над 50 научни труда, като най-значим труд е монографията „Птиците на България“ (1950), широко призната и оценена високо от световната орнитологична общност. Част от илюстрациите за книгата първоначално са били изготвени от самия П. Патев, но той не ги харесал и предложил на младия си колега – естественик и по-късно бележит орнитолог Николай Боев, да направи щриховите черно-бели рисунки. Павел много се гордеел с този свой научен труд, но не успял да го види отпечатан. Умира в деня, в който от печатницата излиза едва първата печатна кола на тази забележителна книга.

От 1922 г. е директор на Царската научна библиотека. От 1928 г. е ръководител на библиотеката на Природонаучния музей. Между 1932 и 1950 г. е ръководител на Българска орнитологическа централа.

През 1934 г. той е назначен за уредник на Зоологическата градина в София, а от 1939 г. до края на живота си е директор. На 8 април 1942 г. езерото Сребърна е обявено за развъдник на блатни птици. Проведени са орнитологични експедиции под ръководството на Павел Патев. Част от събраните научни материали са включени в книгата му „Птиците на България“. Павел Патев слага началото на сезонните миграции на прелетните птици чрез масовото им опръстеняване в страната. [1]

На негово име е наречена кръсточовката на Патев (Loxia patevi Boev, 1998) – фосилен вид отпреди 2,25 млн. г. открит в находището край с. Долно Озирово до гр.Вършец.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Боев, З. 1991. 100 години от рождението на Павел Патев – основоположник на съвременната орнитология в България. – Historia naturalis bulgarica, 3: 111 – 116.
  2. Boev, Z. 1999. Earliest finds of crossbills (genus Loxia) (Aves: Fringillidae) from Varshets (NW Bulgaria). – Geologica Balcanica, 29 (3 – 4): 51 – 57.