Павел Флоренски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Павел Флоренски
руски богослов

Роден
Починал
8 декември 1937 г. (55 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XX век
Интереси Теология
Павел Флоренски в Общомедия

Отец Павел Флоренски (на руски: Па́вел Флоре́нский) е сред най-големите и колоритни руски мислители, личност с разностранни интереси и дълбоки познания в областта на богословието, философията, математиката, музиката, филологията, електротехниката, изкуствознанието и др.

Павел Флоренски завършва Физико-математическия факултет на Московския университет „Ломоносов“ и Московската духовна академия, където по-късно чете лекции по история на философията. През 1911 г. приема свещенически сан.

След болшевишката революция заема ръководна длъжност в „Главэлектро“, където се занимава с изследване на електрическите полета и диелектриците. През 1921 г. е избран за професор във ВХУТЕМАС, където чете лекционния курс “Анализ на пространството в художествените произведения”. През 1933 г. е арестуван и осъден на 10 години затвор. Разстрелян в Соловецкия лагер на 8 декември 1937 г. Посмъртно е реабилитиран през 1958.

Философите Павел Флоренски и Сергей Булгаков, картина на Михаил Нестеров, 1917

Под влияние на платонизма и древногръцката философия Флоренски си поставя за цел максимално да сближи елинската и християнската философска традиции[1]. В неговата метафизика, основана на новия метод на феноменологията, символизма и семиотиката заемат важно място. Флоренски се стреми да открие първични символи, основни за духовно материалното култура, от които са изградени различни сфери на реалността и които са отразени в различни области на културата[2]. Със своите философски рефлексии върху символа, Флоренски се доближава до обща теория на знаковите системи и е един от предшествениците на структурния и системен подход в науката[3].

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • “Иконостас”
  • “Обратната перспектива”
  • “Очерци по философия на култа”
  • “При водоразделите на мисълта”
  • "Смисълът на идеализма"
  • “Стълб и крепило на истината”

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Философский энцикплопедический словарь, Москва, Советская энциклопедия, 1989.
  2. Философский энцикплопедический словарь, Москва, Советская энциклопедия, 1989
  3. . Философский энцикплопедический словарь, Москва, Советская энциклопедия, 1989

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]