Павел IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Павел IV
римски папа
Pope Paul IV.PNG
Понтификат
23 май 1555 г. – 18 август 1559 г.
Рождено име Джовани Пиетро Карафа

Роден
Починал
Рим, Италия
C o a Paulo IV.svg
Павел IV в Общомедия

Павел IV е римски папа от 23 май 1555 до 18 август 1559 г.

Рожденото му име е Джовани Пиетро Карафа (на италиански: Giovanni Pietro Carafa). Известен е като баща на Римската инквизиция и създател на първия „Индекс на забранените книги“.

След завършване на теологическото си образование, той постъпва на служба в папския двор. Юлий II го назначава за епископ на Киети, а Лъв Х го изпратил в Англия в качеството на свой легат. През 1515 г. той станала апостолически нунций при испанския двор. Връща се в Рим заедно с Адриан VI. През 1524 се отказва от епископството и заедно с Каетан из Тиен основава ордена на театините, целта на който била обновление на религиозния дух в средите на духовенството. През 1536 г. Карафа е назначен за кардинал и председател на Свещената канцелария.

На папския трон се качил на 79 години, но бил пълен с енергия. Четирите години на неговия понтификат влизат в историята като пример за краен абсолютизъм. Негови съветници са театините и йезуитите.

В международната политика Павел IV се опълчил срещу император Карл V и не признал мира, сключен с протестантите в Аугсбург. Той бил и срещу приемник на Карл на испанския трон – Филип II, призовавайки на помощ не само Франция, но и протестантите. Когато испанската войска приближила Рим, папата се уплашил и помолил за мир, отказвайки се от съюза с Франция.

Индекса[редактиране | редактиране на кода]

Папа Павел IV в борбата си с ересите създава първия „Индекс на забранените книги“. През 1559 г. той забранява печатането на каквито и да било книги без предварителна цензура. Търговците били задължени да съобщават за всички нови книги и не можели да търгуват без разрешението на „светия съд“. Инквизиторите периодично ги проверявали и иззетите книги се изгаряли публично. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Марцел II римски папа (1555 – 1559) Пий IV