Павел IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Павел IV
Pope Paul IV.PNG
Emblem of the Papacy SE.svg Римски папа Emblem of the Papacy SE.svg
Рождено име Джовани Пиетро Карафа
Начало понтификат 23 май 1555 г.
Край понтификат 18 август 1559 г.
Роден
Починал
Рим, Италия
Герб C o a Paulo IV.svg
Павел IV в Общомедия

Павел IV е римски папа от 23 май 1555 до 18 август 1559 г.

Рожденото му име е Джовани Пиетро Карафа (на италиански: Giovanni Pietro Carafa). Известен е като баща на Римската инквизиция и създател на първия „Индекс на забранените книги“.

След завършване на теологическото си образование, той постъпва на служба в папския двор. Юлий II го назначава за епископ на Киети, а Лъв Х го изпратил в Англия в качеството на свой легат. През 1515 г. той станала апостолически нунций при испанския двор. Връща се в Рим заедно с Адриан VI. През 1524 се отказва от епископството и заедно с Каетан из Тиен основава ордена на театините, целта на който била обновление на религиозния дух в средите на духовенството. През 1536 г. Карафа е назначен за кардинал и председател на Свещената канцелария.

На папския трон се качил на 79 години, но бил пълен с енергия. Четирите години на неговия понтификат влизат в историята като пример за краен абсолютизъм. Негови съветници са театините и йезуитите.

В международната политика Павел IV се опълчил срещу император Карл V и не признал мира, сключен с протестантите в Аугсбург. Той бил и срещу приемник на Карл на испанския трон — Филип II, призовавайки на помощ не само Франция, но и протестантите. Когато испанската войска приближила Рим, папата се уплашил и помолил за мир, отказвайки се от съюза с Франция.

Индекса[редактиране | редактиране на кода]

Папа Павел IV в борбата си с ересите създава първия „Индекс на забранените книги“. През 1559 г. той забранява печатането на каквито и да било книги без предварителна цензура. Търговците били задължени да съобщават за всички нови книги и не можели да търгуват без разрешението на „светия съд“. Инквизиторите периодично ги проверявали и иззетите книги се изгаряли публично. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Марцел II римски папа (1555 – 1559) Пий IV